Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Trump smittad med en månad till valet

USA:s president Donald Trump har testats positivt för det nya coronaviruset, med bara en månad kvar till valet.
Ett planerat kampanjmöte i Florida har ställts in och paret Trump isolerar sig nu i Vita huset.
USA • Publicerad 2 oktober 2020
USA:s president Donald Trump på torsdagen.Foto: Evan Vucci/AP/TT
Donald Trumps tidigare kommunikationschef Hope Hicks reste tillsammans med presidenten så sent som i onsdags, då denna bild togs i Maryland.Foto: Alex Brandon/AP/TT
Uttalandet från Trumps läkare.Foto: Wayne Partlow/AP/TT
Vita huset natten till fredagen, efter Trumps besked.Foto: J Scott Applewhite/AP/TT

"I kväll har @FLOTUS (Melania Trump) och jag testats positivt för covid-19. Vi kommer att inleda vår karantän- och återhämtningsprocess genast. Vi ska ta oss igenom det här TILLSAMMANS!", skriver Trump natten till fredag amerikansk tid.

Presidentens läkare Sean Conley understryker att presidentparet mår bra, "och planerar att vara hemma i Vita huset under sin konvalescens", enligt ett pressmeddelande som lagts ut av amerikanska reportrar på Twitter.

"Utan avbrott"

Annons

På fredagen skulle Trump ha flugit till Florida, och bland annat ha hållit ett kampanjevenemang på flygplatsen Orlando Sanford. Resan har nu strukits från presidentens officiella schema. Däremot är det fortfarande planerat att han ska hålla i ett grupptelefonsamtal om "covid-19-stöd till sårbara seniorer" klockan 12.15 lokal tid (18.15 svensk tid), enligt schemat.

Och förutom resandet är läkarnas bedömning att Trump ska kunna "fortsätta utföra sina plikter utan avbrott medan han återhämtar sig", skriver Conley.

Tidigare, under torsdagen lokal tid, sade Trump i en intervju med tv-kanalen Fox News att hans tidigare kommunikationschef Hope Hicks, som numera arbetar för återvalskampanjen, har bekräftats smittad. Hicks är en nära rådgivare till presidenten och beskrivs ofta som en del i hans inre krets.

Pence negativ

Hicks färdades med Trump på presidentplanet Air Force One så sent som i tisdags, i samband med debatten i Cleveland inför valet den 3 november. Hon ska även ha rest i en helikopter tillsammans med presidenten från ett kampanjmöte i Minnesota på onsdagen, något som fångats på bild och rört upp känslor i sociala medier, då Hicks inte bar något munskydd. Det är dock oklart huruvida paret Trump smittats av Hicks eller någon annan.

Som president blir Trump regelbundet testad för covid-19, sjukdomen som orsakas av sars-cov-2. Exakt hur ofta är dock inte känt.

Om han inte kan jobba är det i första hand vicepresident Mike Pence som träder in. Han och hans hustru Karen har testats negativt, meddelar en talesperson enligt medier.

Även utrikesminister Mike Pompeo har testats negativt. Han uppges dock inte ha träffat Trump på flera veckor. Pompeo är i Europa, och ska enligt planen resa till Asien i nästa vecka – men efter Trumps testsvar är det osäkert om den resan blir av.

USA är ett av de länder som drabbats hårdast under coronaviruskrisen, och pandemin är föga förvånande en viktig valfråga. Hittills har drygt 7 miljoner fall bekräftats i landet, och över 200 000 personer har avlidit.

Fakta: Opinionsläget inför valet i USA

Om det vore val i dag skulle republikanen Donald Trump få 42,9 procent av rösterna och demokraten Joe Biden 50,1 procent, enligt politiksajtens Real Clear Politics sammanställning av aktuella mätningar.

USA:s komplicerade valsystem, där väljare i varje delstat röstar på elektorer som i sin tur utser presidenten, gör dock att valet i själva verket avgörs i några få så kallade vågmästardelstater, som Florida, Pennsylvania, Ohio, Michigan, Wisconsin, North Carolina och Arizona. För närvarande leder Biden i samtliga av dessa stater, med varierande marginal.

Källa: Real Clear Politics

Fakta: Opinionsläget inför valet i USA

Brasiliens president Jair Bolsonaro bekräftades coronasmittad den 7 juli. Bolsonaro hade tidigare beskrivit viruset som "en liten influensa".

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson insjuknade i slutet av mars, och lades in på sjukhus drygt en vecka efter det att han testats positivt. Johnsons tillstånd förvärrades snabbt, och han lades in på en intensivvårdsavdelning. Efter sitt tillfrisknande sade Johnson att han hade varit så dålig att det hade gjorts upp en nödplan för den händelse att han skulle avlida.

EU:s chefsförhandlare i brexitfrågan, Michel Barnier, testades positivt den 19 mars. Han återvände till jobbet efter omkring en månads sjukfrånvaro.

Burundis då avgående president Pierre Nkurunziza avled i juni. Enligt officiella källor dog Nkurunziza av en hjärtattack, men då han insjuknade kort efter det att hans hustru flugits till ett sjukhus i Kenya för att behandlas för covid-19 spekulerade många i om han i själva verket dog i samma sjukdom.

Källa: The Independent, TT

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons