Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Trump släpper singel med fängslade upprorsmakare

USA:s expresident Donald Trump är i blåsväder igen, denna gång för sin medverkan i ett kontroversiellt låtsläpp.
Singeln ifråga har spelats in tillsammans med en manskör bestående av interner fängslade för sitt deltagande i stormningen av USA:s kongress.
USA • Publicerad 4 mars 2023
USA:s före detta president Donald Trump sjunger nationalsången i Philadelphia 2019. Arkivbild.Foto: Matt Rourke/AP/TT

I låten "Justice for all" hörs Trump recitera den amerikanska trohetseden varvat med att kören sjunger USA:s nationalsång. Låten avslutas med ett taktfast "U-S-A! U-S-A! U-S-A!", rapporterar tidningen The Guardian.

Enligt Forbes är låtens syfte att samla in pengar till familjerna till de fängslade, som alla dömts för våldsamheter i samband med den dödliga kongresstormningen den 6 januari 2021.

Annons

Tilltaget är det senaste i en växande trend där Trump och andra amerikanska politiker på högerkanten hyllar Kapitoliumattacken och målar upp upprorsmakarna som vanliga demonstranter som förföljs av staten.

"Jag har aldrig känt mer avsky för existensen av en låt, än denna sjungen av en president som försökte sig på en statskupp samt en bokstavlig kör av de upprorsmakare som försökte hjälpa honom", skriver Robert Maguire, forskningschef vid den ideella organisationen Citizens for Responsibility and Ethics, på Twitter.

Den 6 januari 2021 uppmanade Donald Trump, som i november 2020 förlorat valet, sina anhängare att "fajtas utav helvete" för att förhindra att Joe Biden formellt utsågs till president. Kort därpå stormades Kapitolium – där ledamöterna i USA:s kongress var samlade för att räkna elektorsröster – av hundratals våldsamma upprorsmakare. Fem människor miste livet i samband med attacken.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons