Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Trump skrivs ut: "Var inte rädd för covid"

USA:s president Donald Trump skrivs ut från militärsjukhuset Walter Reed vid midnatt svensk tid, skriver han själv på Twitter.
"Var inte rädd för covid. Låt det inte dominera ditt liv" uppmanar presidenten också i sitt
USA • Publicerad 5 oktober 2020
Vita husets läkare Sean Conley bekräftar på måndagens pressträff att USA:s president Donald Trump skrivs ut frånmilitärsjukhuset Walter Reed.
Vita husets läkare Sean Conley bekräftar på måndagens pressträff att USA:s president Donald Trump skrivs ut frånmilitärsjukhuset Walter Reed.Foto: Evan Vucci
Bild publicerad av Vita huset, som uppges visa en arbetande Donald Trump på sjukhuset.
Bild publicerad av Vita huset, som uppges visa en arbetande Donald Trump på sjukhuset.Foto: Tia Dufour/Vita huset/AP/TT
USA:s president Donald Trump överraskade anhängare med en liten biltur utanför sjukhuset där han vårdas.
USA:s president Donald Trump överraskade anhängare med en liten biltur utanför sjukhuset där han vårdas.Foto: Alex Edelman/AFP/TT
Vita husets pressekreterare Kayleigh McEnany meddelar att hon smittats av coronaviruset. Arkivbild.
Vita husets pressekreterare Kayleigh McEnany meddelar att hon smittats av coronaviruset. Arkivbild.Foto: Patrick Semansky/AP/TT

"Jag kommer att lämna det fina Walter Reed-sjukhuset i dag klockan 6.30 på eftermiddagen (00.30, svensk tid). Mår mycket bra. Var inte rädd för covid. Låt det inte ta över ditt liv. Vi har utvecklat, under Trumps regering, några riktigt bra läkemedel och kunskap. Jag mår bättre än vad jag gjorde för 20 år sedan!", lyder hela Twitterinlägget.

Kort efter att Trump låtit omvärlden veta att han snart får lämna sjukhuset bekräftades uppgiften av Vita husets läkare Sean Conley på en pressträff utanför Walter Reed.

Annons

– Det har gått 72 timmar sedan han senast hade feber, sade Conley.

Han förklarade också att den medicinska bedömningen är att presidenten nu kan lämna sjukhuset samt att Trumps syresättning är normal och att han inte har några problem med andningen.

"Ej utom fara"

– Presidenten kommer att få sin femte dos av läkemedlet remdesivir på tisdag i Vita huset.

Enligt Conley har Trump fått syrgas två gånger, och läkaren tillägger att det finns ingenting som kan göras på Walter Reed för Trump som inte kan göras i Vita huset, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

– Presidentens läkarlag känner försiktig optimism men är samtidigt på sin vakt, sade Conley.

– Han är inte helt utom fara än.

Donald Trump blev inlagd på Walter Reed i fredags, det vill säga samma dag som Trump själv meddelade att han och hustrun Melania Trump testats positivt för covid-19.

Pressekreteraren smittad

Beskedet från Trump om att han skrivs ut kom några timmar efter att det blivit känt att ännu en av presidentens nära medarbetare, pressekreteraren Kayleigh McEnany, har smittats av coronaviruset.

McEnany säger själv i ett uttalande att hon inte känt av några symptom, och att hon nu kommer att försätta sig i karantän. McEnany poängterar att hon testat negativt efter i torsdags, det vill säga den dag som Trump antas ha fått beskedet om att han var smittad.

"Efter att ha testats negativt konsekvent, inklusive varje dag sedan i torsdags, testade jag positivt för covid-19 på måndagsmorgonen", säger hon.

Annons

Senast sågs den covid-sjuke presidenten under söndagen, då han iklädd munskydd under en kort åktur vinkade till anhängare och press vid militärsjukhuset en liten bit utanför huvudstaden Washington DC.

Framträdandet kom strax efter det att Donald Trump i ett videoframträdande från sjukhuset sagt att det som har hänt honom har varit lärorikt.

– Jag tror också att vi kommer att bjuda på en liten överraskning till de stora patrioter som finns ute på gatan, och de har varit där ute under lång tid. De har Trumpflaggor och älskar vårt land. Jag berättar det inte för någon annan än er, men jag kommer att göra ett litet överraskningsbesök, sade Trump

Förvånande ansvarslöshet"

Knappt hann den åkturen avslutas innan kritiken från medicinska experter började trilla in, då presidenten delade fordon med Secret Service-agenter.

De bar visserligen skyddsutrustning, men den såg inte ut att vara i klass med den som medicinsk personal med närkontakt med covid-sjuka bär.

Bilen är inte bara skottsäker, utan också hermetiskt tillsluten, konstaterar James Philips, chef för katastrofmedicin vid universitetet George Washington.

"Risken för covid-19-överföring är så hög den kan bli utanför medicinska procedurer. Ansvarslösheten är förvånande", skriver han på Twitter.

Vita husets talesperson Judd Deere försvarar däremot åkturen, och säger att man vidtagit lämpliga åtgärder för att skydda de inblandade, enligt CBS News.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons