Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Trump missnöjd över tidpunkt för vaccinbesked

USA:s president Donald Trump anklagar läkemedelsbolaget Pfizer för att av politiska skäl ha väntat med nyheten om de lovande resultaten vid testandet av företagets vaccin mot covid-19.
Pfizer avfärdar de ogrundade anklagelserna.
USA • Publicerad 10 november 2020
USA:s president Donald Trump. Arkivbild.
USA:s president Donald Trump. Arkivbild.Foto: Pablo Martinez Monsivais/AP/TT

"Som jag länge har sagt har Pfizer och andra velat presentera ett vaccin först efter valet, eftersom de inte vågat göra det före", skriver presidenten på Twitter, utan att presentera några bevis.

Trump påstår att nyheten inte släppts tidigare eftersom Demokraterna och det amerikanska läkemedelsverket FDA inte velat att han skulle få en "vaccin-seger" före valet.

Annons

Pfizers vd Albert Bourla avfärdar alla sådana misstankar. I en intervju med CNN säger han att företaget fick fram tillräckligt med testresultat i söndags, det vill säga flera dagar efter valet den 3 november.

Trump och hans regering har samtidigt tagit åt sig äran för vaccinbeskedet.

"Om Joe Biden vore president skulle det ha dröjt fyra år till innan vi haft vaccinet", skriver Trump.

Det var i måndags som företagen Pfizer och Biontech presenterade preliminära resultat från fas 3-studien av deras gemensamma vaccin, som uppges vara 90 procent effektivt för att förebygga covid-19.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons