Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Covidsmittad Trump kastar sig in i valrörelsen

"MÅR UTMÄRKT" och "Jag ser fram emot att debattera på kvällen den 15 oktober i Miami. Det kommer att bli toppen!", skriver USA:s president Donald Trump på Twitter dagen efter att han på bästa tv-sändningstid lät sig skrivas ut från militärsjukhuset Walter Reed där han vårdades i tre dygn för covid-19.
USA • Publicerad 6 oktober 2020
President Donald Trump tog av munskyddet framför tv-kamerorna när han återvänt till Vita huset.
President Donald Trump tog av munskyddet framför tv-kamerorna när han återvänt till Vita huset.Foto: Alex Brandon
Presidenthelikoptern Marine One landar utanför Vita huset i Washington DC.
Presidenthelikoptern Marine One landar utanför Vita huset i Washington DC.Foto: Alex Brandon
USA:s president Donald Trump promenerar ut från Walter Reed-sjukhuset, där han har vårdats för covid-19.
USA:s president Donald Trump promenerar ut från Walter Reed-sjukhuset, där han har vårdats för covid-19.Foto: Evan Vucci/AP/TT

– Var inte rädda för det, är Donald Trumps slutsats om coronaviruset och därmed går han rakt emot dem – inklusive en del republikanska partikamrater – som trodde att USA:s president skulle få ett mer ödmjukt förhållningssätt till cornavirusets effekter efter att han smittats själv.

Säg det till alla de dödas anhöriga, kontrade Trumps demokratiske utmanare om presidentposten Joe Biden genast.

Annons

Omkring 200 000 amerikaner med bekräftad covid-19 har avlidit sedan pandemins början.

Av med munskyddet

Trump gjorde ett stort nummer av sin återkomst till Vita huset vid bästa sändningstid klockan 19 lokal tid på måndagen.

I en bombastisk video, ljudlagd med dramatisk musik, sågs han landa med helikopter på gräsmattan framför Vita huset. Presidenten klev därefter upp på balkongen och tog med en dramatiskt återhållen gest av sig sitt munskydd och gjorde honnör ut i natten medan helikoptern flög i väg.

– Jag har lärt mig så mycket om coronavirus. En sak som är säker är att låt det inte dominera er. Var inte rädda för det. Ni kommer att besegra det, säger han sedan i nästa videoklipp som läggs ut på hans Twitterkonto.

– Jag vet att det fanns en risk, en fara. Men det är okej. Men nu är jag bättre, jag kanske är immun, jag vet inte, säger presidenten.

– Låt det inte dominera era liv. Gå ut, var försiktiga. Vi har de bästa medicinerna i världen, fortsätter Trump om det dödliga viruset.

Biden ryter till

Trump twittrade också att han snart kommer att vara ute och valkampanja igen, och att opinionsmätningar som presenterats i medier (och som visar på en ledning för Demokraternas Joe Biden) är "falska".

Biden var inte sen med att kritisera Trump för att bagatellisera pandemin och uppmana folk att inte vara rädda.

– Jag hade hoppats att presidenten – i och med det han gått igenom, och jag är glad över att han verkar klara sig ganska bra – skulle ha kommunicerat rätt budskap till USA:s folk: Att munskydd spelar roll, att de räddar liv och förhindrar spridning, säger Biden i en tv-sänd tillställning.

Det var samtidigt tydligt att Biden nu försöker framställa sig som mer ansvarstagande genom att lägga in en bild på Twitter på sig själv med munskydd, bredvid en bild där Trump tar av sig sitt.

"Tragiskt misslyckande"

Annons

Den kända demokratiska representanthusledamoten Ilhan Omar tog via Twitter också till hårda ord.

"'Var inte rädda för covid' är en elak sak att säga till oss som förlorat närstående i covid-19. Det här är en man som är olämplig som president, han saknar den medkänsla och medmänsklighet det krävs för att leda vårt land", skriver hon.

"Detta är ett tragiskt misslyckande till ledarskap", twittrar den demokratiske senatorn Chris Coons.

Presidenten får även kritik från den medicinska professionen.

– Jag blev förskräckt när han sade att man inte ska frukta covid, säger William Schaffner, professor och expert på infektionssjukdomar vid Vanderbilt University Medical Center i Nashville, enligt Reuters.

– Detta är en sjukdom som dödar omkring tusen människor dagligen, som allvarligt skadat ekonomin, gjort människor arbetslösa. Detta är ett virus som man bör ha både respekt och fruktan för.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons