Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Läkare: Trump kan skrivas ut på måndag

USA:s president Donalds Trumps tillstånd fortsätter att förbättras, meddelar Vita husets läkare.
Redan på måndagen kan presidenten få lämna sjukhuset.
USA • Publicerad 4 oktober 2020
Vita husets läkare Sean Conley redogör för USA:s president Donald rumps tillstånd på söndagen.
Vita husets läkare Sean Conley redogör för USA:s president Donald rumps tillstånd på söndagen.Foto: Jacquelyn Martin/AP/TT
Vita huset-läkaren Sean Conley och ett läkarlag som behandlar USA:s president Donald Trump.
Vita huset-läkaren Sean Conley och ett läkarlag som behandlar USA:s president Donald Trump.Foto: Susan Walsh/AP/TT
Presidenten vårdas på militärsjukhuset Walter Reed.
Presidenten vårdas på militärsjukhuset Walter Reed.Foto: Susan Walsh/AP/TT
President Donald Trump arbetar på militärsjukhuset Walter Reed den 3 oktober.
President Donald Trump arbetar på militärsjukhuset Walter Reed den 3 oktober.Foto: Joyce N. Boghosian/AP/TT

Presidenten är feberfri och hans tillstånd är fortsatt bättre, säger Vita huset-läkaren Sean Conley vid en pressträff utanför militärsjukhuset Walter Reed.

Han berättar att Trump behandlades med syrgas när han fortfarande befann sig i Vita huset. Trump hade även feber då.

Annons

Trump hade även en låg syrenivå i blodet under en kort period i lördags. Conley kunde inte svara på om Trump behövde syrgas då.

Han har fått en andra dos av det antivirala läkemedlet remdesivir och behandlas också med bland annat steroiden dexametason, som ges till svårt sjuka covid-19-patienter. En läkare ur det team som vårdar Trump säger att presidenten kan bli utskriven "redan på måndag".

Petter Brodin, immunolog vid Karolinska institutet i Stockholm, säger att dexametason ges till covid-19-patienter för att hindra immunförsvaret från att överreagera, något som kan orsaka kraftig lunginflammation.

– Jag tror att de tar det säkra för det osäkra, och att de resonerar som så att han riskerar att bli allvarligt sjuk om han får en kraftig immunologisk reaktion, säger Brodin till TT.

Kritiska för återhämtning

De närmaste dagarna har tidigare beskrivits som kritiska för presidentens återhämtning.

I lördags förmiddag sade Trumps läkare att presidentens tillstånd hade förbättrats och att han talade om att återvända till Vita huset. Men kort därefter gav stabschefen Mark Meadows, som då bad om att bli citerad anonymt, en betydligt mer dyster bild av läget.

– Presidentens värden under det senaste dygnet har varit mycket oroande och de närmaste 48 timmarna kommer att vara kritiska när det gäller hans vård. Vi är fortfarande inte tydligt på väg mot full återhämtning, sade han enligt nyhetsbyrån Reuters.

De oroande värdena uppges främst ha handlat om presidentens blodsyrenivåer.

Enligt The New York Times ska Trump ha blivit "rasande" på Meadows för hans kommentarer. Bara några timmar senare kovände stabschefen och uppgav för Reuters att Trump mådde "mycket bra" och att "läkarna var mycket nöjda med hans värden".

Spär på problematik

Bedömare anser att de motsägelsefulla uttalandena spär på den förtroendeproblematik som Vita huset redan brottas med, rapporterar CNN. Inte minst har Trumpkritiker efter sjukdomsbeskedet påtalat de otaliga gånger då presidenten tyckts avfärda coronavirusets allvar och bland annat kallat det "fullkomligt ofarligt".

Annons

I ett filmklipp publicerat på Twitter kommenterade Donald Trump sin hälsa:

– När jag kom hit mådde jag inte så bra. Jag mår mycket bättre nu, och vi jobbar hårt för att få mig helt tillbaka på banan, sade han sittande vid ett skrivbord på militärsjukhuset Walter Reed.

Presidenten – iförd skjorta och kavaj, men utan slips – sade vidare att han tror att han snart ska vara tillbaka, men att de kommande dagarna blir avgörande.

Fått kritik

Trump, som har kritiserats för att inte ha isolerat sig direkt då han fick reda på att personer i hans närhet kunde ha smittats, försvarar sitt beslut i filmklippet publicerat på Twitter.

– Det här är USA, världens bästa land och det mäktigaste landet i världen. Jag kan inte låsa in mig i ett rum på övervåningen (av Vita huset). Vi har problem att hantera, som ledare måste man kunna hantera problem. Ingen stor ledare skulle ha gjort så, säger han.

Den 74-årige Donald Trump har haft symtom som hosta, trötthet och feber. Han tillhör en riskgrupp på grund av sin ålder och att han har viss övervikt.

Det var under natten till i fredags amerikansk tid som presidenten meddelade på Twitter att han och hustrun hade testats positivt för covid-19. Han fördes mindre än ett dygn efter sjukdomsbeskedet till militärsjukhuset Walter Reed.

Rättad: I en tidigare version av faktarutan till texten förekom en felaktig tidsangivelse. Rätt är att debatten mellan Trump och Biden i Cleveland ägde rum den 29 september.

Fakta: Personer nära Trump som coronasmittats

Donald Trump, 74. USA:s president hade ett fullspäckat schema dagarna innan han testades positivt. Bland annat medverkade han på ett kampanjmöte i Pennsylvania och ett event i Ohio.

Melania Trump, 50. Presidentens fru uppger sig ha milda symtom och må bra. Hennes positiva test tillkännagavs samtidigt som hennes makes.

Hope Hicks, 31. Trumps tidigare kommunikationschef. Hicks färdades med Trump på presidentplanet Air Force One i samband med debatten i Cleveland den 29 september och ska nyligen även ha rest i en helikopter tillsammans med presidenten.

Kellyanne Conway, 53. President Trumps tidigare rådgivare som lämnade Vita huset i augusti. Hon närvarade vid ett evenemang i Vita husets rosenträdgård den 26 september då Amy Coney Barrett nominerades till Högsta domstolen.

Bill Stepien, 42. Donald Trumps kampanjchef uppger sig ha milda symtom och planerar att fortsätta sitt arbete i karantän.

Mike Lee, 49. Republikansk senator från Utah som deltog vid tillställningen i rosenträdgården den 26 september.

Thom Tillis, 60. Republikansk senator från North Carolina och medlem i den amerikanska senatens juridiska utskott. Närvarade också i rosenträdgården.

Nicholas Luna. Donald Trumps assistent och nära medhjälpare som uppges befinna sig vid presidentens sida "dag och natt".

Ronna McDaniel, 47. Republikanernas partiordförande sågs senast vid Trumps sida den 25 september.

John Jenkins, 65. Rektor vid University of Notre Dame i Indiana som också deltog vid evenemanget i rosenträdgården.

Chris Christie, 58, tidigare guvernör i New Jersey, Trumprådgivare som hjälpte presidenten att förbereda sig för veckans debatt mot Demokraternas presidentkandidat Joe Biden.

Utöver det har även tre journalister som nyligen befunnit sig i Vita huset och rest med president Trump bekräftats smittade.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons