Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Trump: Jag hade kunnat förhindra Ukrainakriget

USA:s tidigare president Donald Trump påstår att han skulle kunna få till ett fredsavtal i Ukraina inom ett dygn om han var president. Men ställd mot väggen vill han inte välja sida mellan Ukraina och Ryssland.
– Jag vill bara att alla ska sluta dö.
USA • Publicerad 11 maj 2023
USA:s tidigare president Donald Trump. Bild från slutet av april.
USA:s tidigare president Donald Trump. Bild från slutet av april.Foto: Charles Krupa

Trump hävdar att kriget i Ukraina aldrig hade brutit ut om han varit kvar vid makten i USA, och uppmanar Europa att bidra med mer pengar till Ukraina.

Donald Trump frågades ut i en direktsänd så kallad "town hall" i CNN på onsdagskvällen lokal tid. Det är hans första medverkan i tv-kanalen sedan presidentvalet 2016.

Annons

Trump vägrade att ta avstånd från Rysslands president Vladimir Putin, som han tidigare har sagt att han respekterar. Men han sträckte sig till att säga att Putin har begått ett enormt misstag.

– Misstaget var att han gick in (i Ukraina). Han hade aldrig gjort det om jag var president. Vi pratade om sådant hela tiden.

Erkänner inte förlust

Utfrågningen skedde dagen efter det att en jury i New York funnit Trump skyldig till att ha utsatt en kvinna för sexuellt övergrepp och förtal.

Trump kallade domen för politisk och hävdar att han aldrig mött kvinnan som anklagat honom.

På frågan om Trump erkände sig besegrad i förra valet valde den tidigare presidenten att inte svara och i stället kritisera den nuvarande presidenten Joe Biden och hans regering.

"Borra baby"

Trump fortsatte med att spela ned stormningen av USA:s kongress den 6 januari 2021. Han menar att hans ord och agerande inte går att koppla till våldsamheterna. Han säger vidare att om han blir president så kommer han troligtvis att benåda flera personer som dömts för stormningen.

Trumps svar på hur man ska hantera inflation och skenande levnadskostnader är mer oljeborrning i USA.

– Borra baby, borra, säger Trump.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons