Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Trots högre bränslepris - dieselbilar lockar

Dieselpriser ligger på rekordnivåer – ändå är köpare villiga att betala allt mer även för begagnade dieselbilar. Flaskhalsar och problem att få fram nya bilar gör att priserna på alla begagnade bilar ökar.
Ekonomi • Publicerad 7 februari 2022
Dieselpriset når rekordnivåer, men begagnade bilar stiger fortfarande i pris. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg / TT

Daniel Odsberg, försäljningschef på Kvdbil som är specialiserade på begagnatförsäljning, hade nog trott att de galopperande dieselpriserna under januari skulle ha satt stopp för prisökningen på begagnade dieselbilar.

Drivmedelspriserna har stigit kraftigt under januari, och särskilt gäller det dieseln. På torsdagen kostade en liter diesel 21:42 kronor hos Circle K, och en liter biodiesel hela 25:47 kronor. Bakom prisökningen ligger bland annat att inblandningen av biodiesel ökat i den vanliga dieseln.

Annons

Men de rekordhöga dieselpriserna verkar inte avskräcka dieselbilsköparna, konstaterar han. I alla fall inte så mycket. När siffrorna för prisutvecklingen under januari sammanställts av Kvdbils dotterbolag Bilpriser så visar de inga sjunkande bilpriser, inte för bensinbilar och inte heller för dieslarna.

Upp i januari

– Nej, dieselbilarna fortsatte att stiga svagt uppåt i januari jämfört med december, säger han.

Han förklarar att bilpriserna sammanställs till ett index. Jämfört med januari 2021 är priset på dieselbilar något lägre i januari i år. Fast jämfört med december så har de stigit.

Bensinbilar har ökat mer i pris.

– Det är en rejäl prisuppgång mellan december och januari. Men ofta är december inte någon bra månad för bilköp.

Elbilarna vill han inte säga något säkert om, den marknaden är ännu så länge så pass liten, och det blir därför tvära kast.

– Det är också så stora prisskillnader mellan olika elbilar, ta till exempel en Tesla för en miljon kronor och en liten eldriven Renault. Det kan slå så mycket.

Flaskhalsar och halvledarbrist

Begagnatpriserna stiger dock stadigt, konstaterar han. Det beror på flaskhalsproblemen och bristen på halvledare. Det gör att efterfrågan på begagnat bara ökar och ökar.

– Det fylls inte på med nya bilar på marknaden.

Han tror att efterfrågan kommer att fortsätta att stiga.

Annons

– Tittar man framåt, på bara dieselbilar, så ser vi under det närmaste halvåret att efterfrågan fortfarande trumfar tillgången, säger Daniel Odsberg.

Fakta: Begagnatpriserna i januari

Bilpriser sammanställer ett index för prisutvecklingen, som bygger på statistisk för rullande femmånadersvärden.

För dieselbilar låg det på 122,4 i januari i år. I december 2021 var det 116,1. I januari för ett år sedan var det dock högre än under januari år, 125,3.

Totalt för alla bilar var indexet 155,1 under januari, mot 137 i december 2021. I januari 2021 låg det på 141.

Källa: Kvdbil och Bilpriser

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons