Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Tropiska nätter snart över

Håll ut! Snart kan värmeböljan vara över.
Svalare väder väntas in från norr i helgen.
Väder • Publicerad 17 juli 2021
Hettan byts snart mot svalare väder.Foto: Ali Lorestani/TT

Temperaturerna har legat klart över det normala varje dag i juli, särskilt längs kusterna, enligt Linus Karlsson, meteorolog på SMHI. Han, likt ganska många andra, tycker att sommar och sol nog är bra, men att den här hettan är påfrestande.

– Man orkar ju inte göra någonting utomhus på dagarna, särskilt när det är så här fuktigt också.

Annons

För dem som längtar efter något svalare temperaturer kommer glädjande besked. Under lördagen blir det fortsatt varmt och soligt i söder, men sedan drar svalare vindar ner från nordväst.

– I stället för 25-30 grader blir det från söndagen och nästa vecka cirka 20-25 grader på de flesta håll, säger Linus Karlsson.

I nordligaste delen av landet är svalkan redan här. Det är cirka 30 grader varmt i stora delar av landet, men bara 7 grader längst i norr i Tarfaladalen, eller Tarfalavagge, högfjällsdalen närmast Kebnekaise. I Kiruna väntas 15-16 grader under lördagen medan temperaturen i Luleå kommer att ligga på 23.

Många orter, särskilt längs kusterna, har i juli haft så kallade tropiska nätter i år, alltså nätter som är varmare än 20 grader. Svalkan som drar in skulle kunna betyda slutet på tropikvärmen för den här gången.

Under fredagseftermiddagen drog ett kraftigt regnoväder in över södra Götaland, med översvämmade fastigheter och vägar som följd på flera håll.

50 millimeter regn föll på mindre än två timmar i Skåne med översvämmade källare och vägar i Trelleborg och Lund samt bränder efter blixtslag. Men översvämningarna bör lätta, enligt SMHI. Skyfallet ser just nu inte ut att följas av några nya.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons