Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Tropiska cykloner kommer allt närmare land

De senaste 40 åren når tropiska cykloner sin högsta styrka allt närmare kusten, enligt en ny satellitstudie.
Klimat • Publicerad 2 februari 2021
Orkanen Frances drog in över östra Florida 2004. Arkivbild.
Orkanen Frances drog in över östra Florida 2004. Arkivbild.Foto: Michael Spooneybarger/AP/TT

Varje år bildas cirka 80–100 kraftiga tropiska cykloner över världshaven. I de fall då de närmar sig kusten och sveper in över land ställer de till med stor förödelse.

Genom att studera satellitdata sedan 1982 har en grupp brittiska forskare upptäckt ett oroande mönster. Den punkt då dessa cyklonerna uppnår sin högsta intensitet har kommit cirka 30 kilometer närmare kusten för varje decennium. Det har lett till att antalet tropiska cykloner som når sitt maximum mindre än 200 kilometer från land har ökat med två stycken per decennium.

Annons

"Vår studie visar att detta sannolikt leder till mer förstörelse, eftersom de stannar längre tid nära kustlinjen då de är som mest intensiva", säger studiens försteförfattare Shuai Wang vid Imperial College London i ett pressmeddelande som publiceras i tidskriften Science.

Forskarna har än så länge ingen tydlig förklaring till denna förändring. Men de spekulerar i att det sannolikt finns en koppling till den globala uppvärmningen, som påverkar förhållandena i den tropiska atmosfären.

Fakta: Tropiska cykloner, orkaner och tyfoner

En tropisk cyklon är ett samlingsnamn för kraftiga vindfenomen som inte är bundna till fronter, utan får sin energi från varma tropiska hav.

Om de sedan beskrivs som tyfoner eller orkaner beror på var de uppstår.

På Nordatlanten samt på de centrala och östra delarna av norra Stilla havet kallas de för orkaner. På nordvästra Stilla havet heter de i stället tyfoner.

Men på sydvästra Stilla havet och på sydöstra Indiska oceanen är det vanligare med ”svår tropisk cyklon”, på norra Indiska oceanen ”mycket svår cyklonisk storm” och på sydvästra Indiska oceanen ”tropisk cyklon”.

Källa: SMHI

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons