Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Tromben i Grums ovanlig men inte unik

En friggebod, båt och flera tak drogs i väg av en tromb i Grums i Värmland. En ovanlig men inte unik händelse i Sverige – och förödelsen kan bli stor, enligt SMHI:s meteorolog.
Väder • Publicerad 9 maj 2021
En tromb drog igenom Grums i Värmland under lördagen och en friggebod som stod på en tomt slets med och slogs i spillror.
En tromb drog igenom Grums i Värmland under lördagen och en friggebod som stod på en tomt slets med och slogs i spillror.Foto: Madelene Hårseth/TT

Det var på lördagseftermiddagen som den kraftiga tromben orsakade stora skador i Grums väster om Karlstad. Ögonvittnen berättar för lokala medier om hur de såg allt från friggebodar till skottkärror flyga omkring i luften. Även en fritidsbåt slungades i väg, och en person fick föras till sjukhus.

Rapporter om tromber är relativt ovanliga – ett tiotal om året – i det glest befolkade Sverige. De flesta är små, och sker till havs sommartid.

Annons

– Det är inte så vanligt att de sker i tätorter där folk ser dem. Och ofta går det på några sekunder, det är inte som i mellanvästern i USA där stora tromber och tornador kan leva i flera timmar, säger meteorolog Therese Fougman på SMHI.

Kraftig åska

På SMHI:s prognos syntes ovädret som ett mycket smalt band väster om Karlstad. Det orsakades av mycket kraftig åska, som gav upphov till de stora temperaturskillnader som behövs för att en tromb ska uppstå.

– Så här kraftig åska brukar vi inte ha när det är så kallt. Men det var ännu kallare uppe i molnen, ned till 35 minusgrader. Det hjälpte till att det blev så kraftigt som det blev, säger Therese Fougman.

"Enorma krafter"

När tromber väl inträffar är det mycket stora krafter i rörelse.

– Det är enorma krafter det handlar om många gånger. Livet kan vara i fara om man befinner sig på fel ställe, säger Therese Fougman.

Man behöver dock inte oroa sig särskilt mycket över för att råka ut för väderfenomenet, enligt henne.

– Men finns det åska och skyfallsliknande regn i prognosen kan det vara läge att ställa undan trädgårdsmöbler och säkra studsmattan.

Fakta: Så uppstår tromber

Tromber är kraftfulla virvlar som bildas i intensiva bymoln i samband med åska och kraftiga regn- eller hagelskurar. Det är inte helt utrett varför de dyker upp, men det rör sig om kraftiga vertikala rörelser i molnet, med olika vindriktningar.

En tromb känns igen på den karakteristiska molnslangen som vanligtvis hänger ner från molnet.

Diametern på luftvirveln ligger normalt mellan 10 och 100 meter, men i USA kan den växa till drygt 1 000 meter.

SMHI gör inga prognoser på tromber eftersom de är relativt ovanliga, och dessutom svåra att göra prognoser på.

Källa: SMHI

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons