Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Överraskande lågt valdeltagande

Det verkar bli ett trendbrott – valdeltagandet sjunker.
Politik • Publicerad 12 september 2022
Färre verkar ha röstat.
Färre verkar ha röstat.Foto: Maja Suslin/TT

Valdeltagandet ser ut att hamna kring 83 procent. Men det är bara preliminärt. Helt klart blir det först när de sena förtidsrösterna och utlandsrösterna har räknats senare i veckan.

Vid förra valet blev valdeltagande 87 procent, vilket då var det högsta sedan 1985. Valet 2014 landade siffran på 85,8 procent och trenden hade varit i stadigt stigande sedan 2002.

Annons

Men nu ser den trenden ut att vara bruten. Sent på valkvällen, när nästan alla distrikt är räknade, visar de preliminära uppgifterna på drygt 81 procent.

– Många väljare har tyckt det har varit svårt, så att man helt enkelt inte är med, säger statsvetarprofessor Henrik Ekengren Oscarsson i SVT:s valvaka, och pekar på undersökningar som har gjorts.

Men siffran brukar lyfta när de sena rösterna trillar in.

– Min gissning är att det landar runt 83 procent, säger Henrik Ekengren Oscarsson.

Anders Sannerstedt, docent i statsvetenskap vid Lunds universitet, håller med.

– Det är överraskande i så fall, det hade jag inte väntat mig alls. Allmänt kan man säga att valdeltagandet går upp om det är jämnt, ovisst och strid på kniven, och det här valet har framstått som uppenbart jämnt och spännande. Och många har väl upplevt att det står mycket på spel i och med att många känner väldigt stark avsky mot SD, säger han till TT.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons