Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Intensivt anfall mot Kiev i natt

Kiev har anfallits med ryska robotar och drönare under natten.
Anfallet beskrivs som särskilt avancerat och flera personer sägs ha blivit skadade.
Ukraina • Publicerad 16 maj 2023
Ukrainska brandmän i arbete vid en brand i Kiev tidigt på tisdagsmorgonen. Branden orsakades av resterna av en rysk projektil som sköts ned över huvudstaden.Foto: Ukrainska myndigheter via AP/TT
Ukrainska poliser undersöker rester av en rysk projektil som landade i ett zoo i Kiev.Foto: Alex Babenko/AP/TT

Vid klockan två under natten till tisdag, lokal tid, larmades det över hela Ukraina om risk för nära förestående anfall. Kort därpå dånade en lång rad explosioner i huvudstaden Kiev, där invånarna uppmanades att söka skydd.

Militärförvaltningen i den ukrainska huvudstaden gör gällande att anfallen utfördes från olika riktningar med en ovanligt hög intensitet – med "högsta möjliga antal robotattacker på kortast möjliga tid". Ryska drönare användes också.

"Samtliga sköts ned"

Annons

Samtliga robotar sköts ned av det ukrainska luftvärnet, meddelar Ukrainas överbefälhavare, general Valerij Zaluzjnyj, via Telegram.

Han räknar till att Ryssland sköt totalt 18 robotar i nattens anfall.

Sex av dem var ballistiska robotar som avfyrades från flygplan och nio var kryssningsrobotar som sköts från fartyg i Svarta havet, enligt Zaluzjnyj. Tre sköts från land. Utöver det anföll Ryssland med drönare av iransk modell.

Från Kievs militärförvaltning sades det tidigare att "den stora merparten" av fiendemålen sköts ned.

Rester av nedskjutna projektiler har landat i olika delar av Kiev och orsakat bränder och skador, meddelade Kievs borgmästare Vitalij Klytjko via Telegram under natten. Enligt preliminära uppgifter som han förde vidare då hade åtminstone tre personer skadats till följd av anfallen.

Flyglarmen gällde i ungefär två timmars tid.

Åttonde i maj

Efter en tids relativt lugn har Kiev attackerats återkommande under de senaste veckorna. Nattens anfall är det åttonde under maj månad.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj var på måndagen på besök i Storbritannien, där han fick ytterligare löften om militärt stöd. Han sade i helgen att Ukrainas stora och väntade motoffensiv lär dröja ytterligare en liten tid.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons