Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Tre mobbare mördade pojke – får fängelse

Tre tonårspojkar i Helsingfors trakasserade en jämnårig pojke över tid – för att till sist slå ihjäl honom i ett mord som beskrivits som ovanligt brutalt.
De tre döms till långa fängelsestraff.
Finland • Publicerad 3 september 2021
Tre pojkar födda år 2004 har dömts till fängelse efter att ha misshandlat en jämnårig pojke till döds. Arkivbild.
Tre pojkar födda år 2004 har dömts till fängelse efter att ha misshandlat en jämnårig pojke till döds. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg / TT

Pojkarna var 16 år gamla när de begick mordet i början av december i fjol. I samförstånd tvingade de i sitt jämnåriga offer alkohol, för att sedan utsätta honom för rått våld och kränkande behandling under flera timmars tid på olika platser i norra Helsingfors. De sparkade och slog mot hans huvud och använde tillhyggen, vilket de också filmade. Den svårt skadade pojken lämnades sedan medvetslös på marken i kylan.

När han hittades av en byggarbetare tre dagar senare var han död. Skadorna räknades till fler än 100.

Avsikt att döda?

Annons

Åklagarsidan har beskrivit våldet som sadistiskt, men när straffen skulle utmätas var frågan om de hade för avsikt att döda pojken. En psykolog har gjort gällande att de förstod konsekvenserna av sina handlingar, vilket Helsingfors tingsrätt också bedömer. Våldet planerades på förhand, beskrevs som systematiskt och efteråt delade de inspelningar med varandra.

En pojke döms till fängelse i drygt tio år, en i drygt nio år och en till drygt åtta år, rapporterar flera finländska medier. Åklagarsidan hade yrkat på något längre fängelsestraff för alla tre. Själva nekade de till mord – två av dem erkände i stället grov misshandel och grovt vållande till annans död, medan den tredje endast erkände misshandel.

Fler brott över tid

Vid sidan av mordet döms de tre pojkarna för att ha misshandlat och rånat samma pojke vid tidigare tillfällen under 2020.

Samtliga inblandade pojkar föddes 2004 och dömdes därför enligt en något lindrigare straffskala. För mord kan personer mellan 15 och 20 år dömas till maximalt 12 års fängelse, men när de andra domarna läggs till riskerade de tre pojkarna upp till 15 års fängelse. Sannolikt behöver de, med hänsyn till sin unga ålder, endast sitta inlåsta omkring en tredjedel av strafftiden.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons