Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Tre av tio primärvårdsläkare vill sluta

En tredjedel av Sveriges primärvårdsläkare riskerar utmattning. Två tredjedelar anser att deras arbete är alltför stressigt och tre av tio planerar att sluta arbeta som läkare.
Samhälle • Publicerad 15 mars 2023
Tre av tio primärvårdsläkare planerar att sluta arbeta som läkare. Arkivbild.
Tre av tio primärvårdsläkare planerar att sluta arbeta som läkare. Arkivbild.Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Siffrorna kommer från Statistiska centralbyrån (SCB) som genomfört en undersökning om primärvården på uppdrag av myndigheten för vård- och omsorgsanalys. Studien ingår i den internationella studien IHP i vilken tio länder deltagit däribland USA, Storbritannien och Frankrike.

Den svenska resultatet visar att Sveriges läkare är bland de mest stressade.

Annons

"Två av tre svenska läkare svarar att deras arbete är mycket eller oerhört stressigt. En av tre har symtom på utmattning, och tre av tio planerar att sluta arbeta som läkare," skriver Peter Nilsson, utredare på Myndigheten för vård- och omsorgsanalys, i ett pressmeddelande.

Primärvårdsläkarnas situation har inte förbättrats sedan den senaste undersökningen 2019. Deras arbetsmiljö måste förbättras, enligt Peter Nilsson.

I undersökningen framkommer även att svenska vårdcentraler jämfört med andra länder är mindre förberedda på att ge vård till patienter med kroniska sjukdomar.

Sverige ligger däremot i framkant när det gäller kvalitet och digitala tjänster i vården.

Fakta: Årlig undersökning

Den svenska delen av enkätundersökningen har genomförts av SCB på uppdrag av Myndigheten för vård- och omsorgsanalys. Drygt 2 000 läkare som arbetar inom primärvården på en fysisk vård- eller hälsocentral svarade på den svenska delen av undersökningen. Förutom Sverige ingår Australien, Frankrike, Kanada, Nederländerna, Nya Zeeland, Schweiz, Storbritannien, Tyskland och USA i studien.

Studien International Health Policy Survey (IHP) genomförs årligen i samarbete med den amerikanska stiftelsen The Commonwealth Fund. Myndigheten för vård- och omsorgsanalys har på regeringens uppdrag genomfört den svenska delen av undersökningen sedan 2014.

Källa: Myndigheten för vård- och omsorgsanalys

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons