Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Tranås tar rysk hjälp för att få hem flicka

Den femåriga flickans adoptivföräldrar ångrade sig och lämnade av henne på ett barnhem i Ryssland.
Nu tror sig Tranås kommun veta var flickan finns och har anlitat rysk expertis för att få hem henne, rapporterar
Socialt • Publicerad 20 oktober 2021
Tranås kommun har anlitat ryskt ombud i ett uppmärksammat adoptionsärende. Arkivbild.
Tranås kommun har anlitat ryskt ombud i ett uppmärksammat adoptionsärende. Arkivbild.Foto: Patrik Lundin/SvD/TT

Flickan var 2,5 år när hennes mamma avled i Ryssland. Hon adopterades av släktingar i Tranås kommun, men i december förra året kom den då fyraåriga flickan aldrig tillbaka till förskolan.

Sedan förskolan i februari i år gjort en orosanmälan visade det sig att adoptivföräldrarna ångrat adoptionen, rest till Ryssland och lämnat flickan på ett barnhem.

Annons

Sedan dess har kommunen försökt få hem flickan, som är svensk medborgare. Bland annat finns ett beslut om akut omhändertagande av henne enligt LVU (lagen om vård av unga).

De ryska myndigheterna anser dock att flickan är rysk och har därför hävt adoptionen.

Tranås kommun har sedan i somras uppgifter om vilket barnhem flickan finns på. Kommunen har nu också anlitat ett ombud i Ryssland, som arbetar med en ansökan till rysk domstol.

– Vi anser inte att man kan häva en adoption på det här sättet, säger Angelica Freeman, sektionschef för individ- och familjeomsorg på kommunen, till Dagens Nyheter.

– Vi kommer att göra så mycket som vi kan, sedan får vår socialnämnd ta ett beslut om vi ska ge upp eller hur långt vi ska gå.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons