Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Trafikkaos i Västerbotten efter skyfallen

Massvis av vägar har rasat eller stängts till följd av skyfall och översvämningar i Västerbotten. Höga vattenflöden gör att de inte kan repareras – och länsborna uppmanas ta det försiktigt eller stanna hemma.
Trafik • Publicerad 3 november 2020
En postbil for ned i en ravin när en väg gav vika utanför Umeå natten till tisdag. Många vägar har rasat eller stängts av efter måndagens oväder.
En postbil for ned i en ravin när en väg gav vika utanför Umeå natten till tisdag. Många vägar har rasat eller stängts av efter måndagens oväder.Foto: Per Landfors/Västerbottens-Kuriren/TT

Måndagens höststorm slog hårt mot Norrlandskusten och särskilt Västerbotten. Vattenmassor tynger vägnätet.

– Vi hade ett rejält regnoväder i går som ställde till det ordentligt för oss. Konsekvensen i nuläget är att ett tiotal vägar är helt avstängda och en bro har rasat, säger Louise Dahlberg, Trafikverkets underhållschef i norr, till TT.

Annons

– Det är inte alls en bra situation för allmänhet eller trafikanter. Vi gör allt vi kan för att åtgärda det så fort som möjligt, men problemet i dag är att det är höga vattenflöden runt omkring vägarna så vi har inte kunnat inspektera och se alla skador helt och hållet ännu.

Väg rasade – bil i ravin

Delar av E12 har drabbats och åtminstone tio vägar har rasat. Den rasade bron är en mindre stenbro på väg 733 i Robertsfors kommun.

Under natten till tisdag gav en väg vika vid Fällforsån utanför Umeå, när en postbil passerade, rapporterar Västerbottens-Kuriren. Fordonet drogs ned i en ravin vid sidan av vägen, men föraren klarade sig utan skador.

Trafikverket har mängder av medarbetare ute vid vägarna som gör löpande bedömningar. Det är framför allt i kustnära områden som vägarna riskerar att ha påverkats.

– Det är både på högtrafikerade Europavägar, i det lågtrafikerade vägnätet och på grusvägar, säger Louise Dahlberg, som berättar att Trafikverket upprättat en särskild krisledningsgrupp för situationen i Västerbotten.

Trafikanter uppmanas att ta det det väldigt försiktigt i hela länet.

– Min uppmaning är att man ska ta och fundera ett varv till: Behöver man verkligen ut och åka? I så fall ska man ta det lugnt. Annars får man gärna stanna hemma, säger Dahlberg.

Sjunker till helgen

SMHI har klass 1-varningar utfärdade för höga flöden i kust- och inlandsområden i Västernorrland, Västerbotten, Norrbotten sedan måndag. Värst drabbat av översvämningar är trakterna mellan Umeå och Örnsköldsvik.

– Som det ser ut kommer de flesta flödena att kulminera i dag, eller så har de redan kulminerat, säger Marc Girons, vakthavande hydrolog på SMHI.

– I de lite större vattendragen kan det också fortsätta stiga lite grann fram till i morgon, men sedan kommer de att sjunka allt eftersom. Det är lite nederbörd resten av veckan så de flesta kommer att ha sjunkit fram till helgen.

Under tisdagen har tusentals västerbottningar varit utan ström till följd av ovädret. Lokala medier har också rapporterat om vattenskador på ett stort sågverk samt i mängder av privatbostäder.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons