Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Toyota ska bygga batterifabrik i USA

Ekonomi • Publicerad 6 december 2021
Toyotas vd Akio Toyoda. Arkivbild.
Toyotas vd Akio Toyoda. Arkivbild.Foto: Ross D Franklin/AP/TT

Japanska biltillverkaren Toyota satsar 1,3 miljarder dollar, motsvarande 11,8 miljarder kronor, på att bygga en batterifabrik i delstaten North Carolina i USA, skriver Toyota i ett pressmeddelande.

Batterifabriken som ska öppna under 2025 väntas sysselsätta 1 750 personer och producera litiumjonbatterier till 800 000 elektrifierade fordon om året. Produktionstakten ska efterhand öka till att förse 1,2 miljoner elfordon årligen med batterier. Bolaget skriver att det har åtagit sig att uteslutande använda sig av förnybar energi i tillverkningen.

Annons

Amerikanska branschtidningen Automotive News noterar att Toyota inte uppger om fabriken ska tillverka batterier till bolagets elhybrider eller till de kommande helelektriska modellerna.

Flera andra elbilstillverkare har byggt egna batterifabriker, däribland Tesla och Mercedes-Benz. Kina står för omkring 80 procent av litiumjonbatteriproduktionen i världen.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons