Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Tjeckiens president till sjukhus – vårdas på iva

Tjeckiens president Milos Zeman har förts till sjukhus dagen efter landets parlamentsval.
Zeman, som uppges lida av allvarliga leverproblem, vårdas på en intensivvårdsavdelning, enligt presidentens läkare.
Tjeckien • Publicerad 10 oktober 2021
Tjeckiens president Milos Zeman. Arkivbild.
Tjeckiens president Milos Zeman. Arkivbild.Foto: Lisa Leutner/AP/TT
Tjeckiens premiärminister Andrej Babis.
Tjeckiens premiärminister Andrej Babis.Foto: Petr David Josek/AP/TT

Filmklipp på sociala medier visar hur en kolonn med en ambulans och svarta bilar lämnade residenset Lány väster om huvudstaden Prag på söndagsförmiddagen.

Militärsjukhuset där Zeman vårdas bekräftar nu att presidenten lagts in på en intensivvårdsavdelning. Läkarna uppger att de har kunskap om hans diagnos, men vill inte säga något mer om saken till allmänheten.

Annons

Den 77-årige Zemans hälsa har länge varit föremål för spekulationer. Presidentens stab har varit tystlåten om hans tillstånd, men enligt tjeckiska medier lider han av svåra leverproblem.

Innan Zeman fördes till sjukhus samtalade han enligt tjeckiska medier med premiärminister Andrej Babis om regeringsbildningen, efter den oväntade valförlusten för Babis populistparti Missnöjda medborgares aktion (Ano). Han har tidigare varit inlagd för uttorkning och utmattning, rapporterar tabloiden Blesk, som också skriver att presidenten drabbats av skrumplever.

Knapp marginal

Den kontroversielle miljardären Babis parti Ano förlorade med knapp marginal sin majoritet i deputeradekammaren i Prag, men presidenten, som står nära Babis politiskt, har tidigare sagt att han tänker ge uppdraget att bilda regering till det största partiet – inte det största blocket.

Det skulle ge Babis en viss chans att hålla sig kvar vid makten, även om han i nuläget inte ser ut att få tillräckligt med stöd för ett sådant drag.

Den borgerliga partialliansen Tillsammans, ledd av Petr Fiala, fick tillsammans 27,8 procent av rösterna, något mer än Anos 27,1 procent. Tillsammans med ett annat block bestående av Piratpartiet och liberala och proeuropeiska Borgmästare och oberoende får oppositionen tillsätta 108 av de 200 sätena i underhuset, och Fiala sade då resultatet stod klart att han nu kommer att be Zeman utse honom till regeringsbildare.

Avgår "med största sannolikhet"

Otto Eibl, chef för statsvetenskapliga institutionen på Masaykuniversitetet i Tjeckiens andra stad Brno, tror att Babis tid vid makten är över.

– Han kommer med största sannolikhet att få avgå, säger han till nyhetsbyrån AFP.

Andra är inte fullt så säkra.

– Vi känner Zeman vid det här laget. Vi vet hur han tänker och hur han agerar. Med tanke på hans hälsa kan han mycket väl tänka igenom situationen och komma till en annan slutsats, även om det inte framstår som det mest troliga, säger Tomas Lebeda, analytiker på Palackyuniversitetet i Olomouc, till AFP.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons