Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Tippad förlust för ja-sidan i Nya Kaledonien

Ja eller nej till självständighet? Opinionsläget är oklart inför Nya Kaledoniens omröstning om relationen till den avlägsna kolonialmakten Frankrike på söndag.
Nya Kaledonien • Publicerad 1 oktober 2020
Vy över Nouméa. Arkivbild.
Vy över Nouméa. Arkivbild.Foto: Theo Rouby
Självständighetsaktivister poserar i Nouméa i samband med den förra folkomröstningen 2018.
Självständighetsaktivister poserar i Nouméa i samband med den förra folkomröstningen 2018.Foto: Mathurin Derel

Folkomröstningen ingår i en process med utökat självstyre för öriket i Stilla havet, beläget nästan 20 000 kilometer från Paris.

Det är långt även till närmare större länder, exempelvis 2 000 kilometer till Australien, så många nykaledonier vill fortsätta lita till stödet från Frankrike.

Annons

– Jag blir förvånad om ja-sidan vinner, säger Pierre-Christophe Pantz, geopolitisk expert som bor i huvudstaden Nouméa.

Dödligt våld

Mer än en gissning är det dock inte, eftersom inga opinionsmätningar gjorts bland de 270 000 invånarna.

Processen om öarnas framtid styrs av Nouméaavtalet, en överenskommelse från 1998. Syftet med den var att få slut på spänningar mellan den melanesiska urbefolkningen och invandrade européer, oenigheter som på 80-talet urartade i dödliga våldsamheter.

Nej 2018

Enligt avtalet ska folket kunna säga sitt flera gånger. Senast hölls en folkomröstning 2018, och då röstade 56,7 procent nej till självständighet. Men det finns stora skaror soffliggare, och självstyressidan tror att om man bara kan trumma upp större väljarengagemang så är segern inom räckhåll.

Blir det nu åter nej finns det möjlighet att kalla till en folkomröstning till 2022.

En fråga som nykaledonierna ovanligt nog nästan slipper hantera är covid-19, som annars påverkat många val runtom i världen i år. Öriket har bara haft några tiotal pandemifall, bland inresande resenärer, och dessa har hanterats så att det inte blivit någon inhemsk smittspridning alls.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons