Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Tiotals miljoner tampas med värmeböljor

Tiotals miljoner människor världen över tampas med ovanligt höga temperaturer när värmeböljor breder ut sig över delar av Europa, USA och Asien.
Världen • Publicerad 16 juli 2023
Extremvärmen håller sitt grepp om delar av Europa, USA och Asien.
Extremvärmen håller sitt grepp om delar av Europa, USA och Asien.Foto: Damian Dovarganes/AP/TT

Värmeböljan Kerberos - döpt efter det trehövdade hundmonstret som i grekisk mytologi bevakar dödsrikets port - håller sitt grepp om Italien.

Under helgen har det italienska hälsodepartementet utfärdat röda varningar för höga temperaturer i 16 städer, inklusive populära turistorter som Rom, Bologna och Florens.

Annons

Någon svalka tycks inte heller vara i sikte – åtminstone inte nästa vecka.

På måndag spås nämligen en ny, mer intensiv värmebölja - döpt till Karon efter underjordens färjkarl i samma mytologi - dra in över landet.

I Rom kan temperaturen nå 40 grader på måndag och till och med 43 grader på tisdag, vilket skulle slå värmerekordet i staden som uppmättes i augusti 2007.

Öarna Sicilien och Sardinien kan under samma period drabbas av temperaturer så höga som 48 grader, varnar Europeiska rymdmyndigheten (ESA).

Det skulle i så fall vara de högsta temperaturerna som hittills har uppmätts i Europa, enligt myndigheten.

Sydeuropa drabbat

Det är inte bara Italien som drabbas av värmeböljor, utan också flera andra sydeuropeiska länder tampas med höga temperaturer.

I Greklands huvudstad Aten håller den populära turistattraktionen Akropolis för tredje dagen i rad stängt på söndagen under dygnets varmaste timmar.

I Frankrike utgör värmen och torkan ett hot mot jordbruksindustrin, vilket har lett till kritik mot jordbruksministern Marc Fesneau då han avfärdat förhållandena som “normala för sommaren”.

I Spanien varnar den nationella vädertjänsten för temperaturer på över 40 grader på Kanarieöarna och i södra Andalusien nästa vecka.

Höga temperaturer har också noterats i länder i centrala Europa, däribland Tyskland, Tjeckien och Polen.

"Vill kräkas"

Annons

På andra sidan Atlanten, i USA, väntas en värmebölja som sträcker sig från Kalifornien i väst till Texas i söder nå sin kulmen under helgen, med temperaturer på mellan 6 och 12 grader över det normala.

Över 110 miljoner människor, ungefär en tredjedel av amerikanerna, befinner sig områden där värmevarningar utfärdats.

– Precis när jag tar en klunk vatten blir jag yr, jag vill kräkas på grund av värmen, säger byggarbetaren Juan, som arbetar utomhus i den brännande hettan, till nyhetsbyrån AFP.

I nationalparken Death Valley i Kalifornien, en av de varmaste platserna på jorden, spår prognoserna att temperaturen landar på 54 grader på söndagen, vilket skulle vara i trakterna av den högsta temperaturen som hittills uppmätts där.

Oro för vattenbrist

Även delar av Asien och Nordafrika upplever ovanligt höga temperaturer.

I Japan utfärdades på söndagen varningar för värmeslag till tiotals miljoner människor när temperaturen väntades stiga till nära 40 grader under dagen på vissa platser, inklusive huvudstaden Tokyo.

I de kinesiska provinserna Xinjiang och Guangxi varnas för temperaturer på mellan 39 och 45 grader.

I nordafrikanska Marocko har värmen väckt oro för vattenbrist sedan temperaturen nått 47 grader i vissa regioner, vilket är över genomsnittet för månaden.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons