Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Tiktok tjänar på hjälpsökande syrier

Fördrivna familjer i syriska läger ber om donationer på Tiktok – men vinnaren är sociala medier-bolaget självt som tar upp till 70 procent av intäkterna.
Syrien • Publicerad 12 oktober 2022
Tiktok uppger att den här typen av innehåll – "exploaterande tiggeri" – inte är tillåtet i appen, enligt BBC. Arkivbild.
Tiktok uppger att den här typen av innehåll – "exploaterande tiggeri" – inte är tillåtet i appen, enligt BBC. Arkivbild.Foto: Martin Meissner/AP/TT

Det framkommer av en granskning som brittiska public servicebolaget BBC har genomfört.

Barn som ber om pengar på Tiktok har blivit ett nytt fenomen. Barnen direktsänder från lägren och ber om digitala gåvor som senare kan konverteras till kontanter.

Annons

Representanter för Tiktok säger att den här typen av innehåll är otillåtet på appen och att bolaget ska vidta snabba åtgärder mot "exploaterande tiggeri".

Men samtidigt visar granskningen att familjerna får hjälp av så kallade "Tiktok-mellanhänder" som förser dem med telefoner och utrustning för att sända live.

Dessa mellanhänder uppger att de arbetar på byråer som är kopplade till Tiktok i Kina och Mellanöstern som gett familjerna tillgång till kontona.

Byråerna ska vara en del av Tiktoks globala strategi att rekrytera personer som sänder direkt och uppmuntra användare att lägga mer tid på appen.

BBC har tagit del av sändningar som har dragit in upp emot 1 000 dollar, omkring 11 300 svenska kronor. Men människorna i lägren får bara en liten del av den insamlade summan.

Tiktok vill inte berätta hur mycket provision som bolaget tar. Däremot uppger bolaget att det är betydligt mindre än 70 procent.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons