Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Tigrays rebeller: Redo för samtal

Tigreanska folkets befrielsefront är redo för "handfasta" fredssamtal med Etiopiens regering, säger rebellgruppen i ett uttalande.
Etiopien • Publicerad 11 september 2022
En soldat ur Tigreanska folkets befrielsefront. Arkivbild.
En soldat ur Tigreanska folkets befrielsefront. Arkivbild.Foto: Ben Curtis/AP/TT

Villkoret för samtal är enligt befrielsefronten TPLF:s uttalande att Afrikanska unionen (AU) medlar i samtalen.

"Dessutom är vi redo att bistå till ett omedelbart och ömsesidigt stopp av väpnade aktioner i syfte att uppnå en konstruktiv atmosfär", skriver man i kommunikén som kom på det etiopiska nyåret.

Annons

Regeringen i Addis Abeba uppgav i augusti att den var redo för samtal och insisterade även den på att AU skulle leda medlingen.

Det utspelet kom efter att strider brutit ut i norra Etiopien mellan regeringsstyrkor och rebellerna. Båda sidor beskyllde då varandra för att ha brutit mot den vapenvila som ingicks i mars.

TPLF har tidigare motsatt sig AU som medlare, då man anser att unionen har för nära band till premiärminister Abiy Ahmed.

Konflikten i Etiopien inleddes i november 2020, då etiopiska regeringsstyrkor intog Tigray. Konflikten rör bland annat styret i Tigray.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons