Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Tidningsgrundare dömd till sex års fängelse

En domstol i Guatemala dömer publicisten José Rubén Zamora, grundare av tidningen El Periódico, till sex års fängelse i en rättegång kritiserad av pressfrihetsgrupper.
Guatemala • Publicerad 14 juni 2023
Journalisten José Rubén Zamora eskorterades in i rättssalen i handbojor inför en förhandling i Guatemala City den 30 maj.Foto: Moises Castillo/AP/TT

Journalisten José Rubén Zamora har gjort sig känd som en uttalad kritiker av maktmissbruk och korruption i Guatemala. Rättegången har fördömts av pressfrihetsgrupper som menar att det handlar om politisk förföljelse som syftar till att tysta en kritisk röst.

Brottet som Zamora dömdes för på onsdagen rörde penningtvätt, som enligt åtalet "påverkat den nationella ekonomin och stabiliteten i det finansiella systemet". Han friades från ytterligare anklagelser om bland annat utpressning.

Annons

Enligt Zamora härrör anklagelserna om penningtvätt från att han bad en vän att sätta in en donation på 38 000 dollar för att hålla igång tidningsverksamheten, istället för att sätta in den själv. Med Zamora fängslad tvingades El Periódico lägga ned för drygt en månad sedan.

Internationell kritik har riktats mot Guatemalas president Alejandro Giammattei, och i synnerhet landets rättssystem, för att det inte lever upp till demokratiska principer och används för att förfölja personer som uppfattas som fiender.

I mars i år deltog journalister i Guatemala i omfattande protester för att värna om pressfriheten i landet sedan en domare beslutat att inleda förundersökningar av flera reportrar på begäran av åklagare.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons