Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Tidigare dömd för flickmord avfärdar dna-bevis

Dna-spår på den 16-åriga flickans byxor räcker inte för att dömas för mord. Det anser den man som riskerar att återigen ställas till svars för flickans död i Husum 1996.
Brott • Publicerad 11 februari 2022
Högsta domstolen kommer snart att avgöra om riksåklagaren ska beviljas resning i målet om ett mord från 1996. Arkivbild.
Högsta domstolen kommer snart att avgöra om riksåklagaren ska beviljas resning i målet om ett mord från 1996. Arkivbild.Foto: Magnus Andersson/TT

Riksåklagaren har begärt resning i målet som gäller mordet på den 16-åriga flickan 1996. Den man som har misstänkts för mordet bestrider nu riksåklagarens yrkande. SVT Västernorrland rapporterar att hans försvarare i ett yttrande till Högsta domstolen bland annat hänvisar till att de dna-spår från mannen som hittats på flickans byxor inte behöver betyda att han också har utfört mordet.

Flickan försvann spårlöst i Husum i november 1996 och hittades mördad i ett skogsparti i maj året därpå. Mannen fälldes i tingsrätten för mordet, men friades senare av hovrätten, framförallt då det saknades teknisk bevisning.

På flickans byxor fanns en spermafläck, men dåtidens analysmetoder räckte inte till för att få fram en sökbar dna-profil. Senare undersökningar har visat sig att dna-spåren kommer från mannen och riksåklagaren ansökte förra året om resning hos Högsta domstolen.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons