Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Texasstad förbjuder abort – utropar "fristad"

Invånarna i den lilla staden Lubbock i västra Texas har röstat ja till ett lokalt förbud mot abort. Lubbock ska nu vara en "fristad för det ofödda barnet".
USA • Publicerad 5 maj 2021
Abortfrågan väcker starka känslor i USA. Bilden är tagen vid en demonstration för rätten till abort i huvudstaden Washington DC i fjol.
Abortfrågan väcker starka känslor i USA. Bilden är tagen vid en demonstration för rätten till abort i huvudstaden Washington DC i fjol.Foto: Jacquelyn Martin/AP/TT

– Vi kommer inte tillåta att bebisar dödas i vår stad, säger abortmotståndaren Jim Baxa från organisationen West Texas for Life, till delstatens lokala CBS-kanal.

Baxa tillhör de 63 procent av väljarna i staden som gjorde tumme upp för förbudet, som enbart tillåter abort om moderns liv är i fara. Regeln gör det också möjligt för alla invånare i Texas, samt anhöriga till en kvinna som gjort abort, att stämma den som utfört ingreppet – om det gjorts i staden.

Största "fristaden"

Annons

Valdeltagandet vid folkomröstningen i helgen var bara knappa 23 procent, men det hindrar inte regeln från att träda i kraft när resultatet verifierats, enligt medier. Det innebär att Lubbock, som har 260 000 invånare, blir den 25:e och den i särklass största så kallade fristaden mot abort i Texas, skriver CBS.

I nuläget är det möjligt att göra abort i staden, vid en klinik som den riksomfattande organisationen Planned Parenthood öppnade i fjol. I ett skriftligt uttalande säger Planned Parenthood att man kommer att följa "lagliga begränsningar" som införs.

Men beslutet lär utmanas i domstol, bland annat av medborgarrättsorganisationen ACLU som anser att abortförbudet är grundlagsvidrigt och skadligt för kvinnors hälsa.

– Påbudet har enorm påverkan, inte bara på Lubbocks invånare utan på hela regionen, säger Drucilla Tigner, politisk strateg för ACLU i Texas, till nyhetsbyrån Reuters.

Lubbock är ett medicinskt nav i västra Texas, dess mottagningar har ett upptagningsområde som omfattar omkring en miljon människor. Andra städer som röstat igenom abortförbud har varit betydligt mindre, med max några tusen invånare och inga abortkliniker, enligt Tigner.

Rivas upp?

Abort är en känslig och omtvistad fråga i USA, där den skuggar såväl politik som religion. De som motsätter sig ingreppet är ofta konservativa republikaner, inte sällan djupt religiösa, medan demokrater ofta försvarar aborträtten.

Det mest kända domstolsbeslut som slår fast aborträtten är HD-beslutet Roe mot Wade från 1973. Många abortförespråkare är dock oroliga för att det ska rivas upp, eftersom Högsta domstolen genom expresident Donald Trumps tillsättningar nu fått en tydligt konservativ prägel.

HD:s nya sammansättning är en förklaring till att flera delstater i södra och centrala USA nyligen skärpt restriktionerna kring abort, vilket har tvingat kliniker att stänga.

Fakta: Abort i USA

Det finns flera vägledande beslut som reglerar rätten till abort i USA. Mest känt är det som kallas för "Roe mot Wade" från 1973. Det slår fast kvinnors rätt till abort med hänvisning till det 14:e tillägget i USA:s konstitution som handlar om den grundlagsskyddade rätten till privatliv.

Enligt "Roe mot Wade" är abort tillåtet fram till att fostret visar livsduglighet, vilket då, 1973, beskrevs som mellan vecka 24 och 28. Aborter efter vecka 21 är dock mycket ovanligt.

Efter "Roe mot Wade" har aborträtten bekräftats genom flera utslag i Högsta domstolen. 1992 förklarades flera delstaters abortförbud som konstitutionsvidriga, och i och med det slogs det vakt om rätten till abort för landets kvinnor.

Delstatslagar spelar dock stor roll för huruvida det är möjligt att göra abort. Konservativa delstatsstyren har i flera fall satt upp så strikta regler för abortkliniker att många har tvingats stänga. Man har också satt gränser för hur sent i graviditeten en abort får genomföras. Georgia och Missouri med flera har infört så kallade hjärtslagslagar som begränsar abort till de första sex veckorna av graviditeten.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons