Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Tekniska problem stoppar bokning av coronatest

Region Östergötland stänger tidsbokningen för covid-provtagning för personer som inte tillhör prioriterade grupper.
Coronaviruset • Publicerad 6 november 2020
En man testar sig för coronaviruset. Arkivbild.
En man testar sig för coronaviruset. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Anledningen till stoppet, som gäller tills vidare, uppges vara tekniska problem och en nationell materialbrist, rapporterar SVT Öst.

Prioriterade grupper är de som behöver sjukvård, vårdtagare inom äldre- och funktionshinderomsorg samt vård- och omsorgspersonal.

Annons

– Materialbristen består framför allt av en brist på de reagenser som behövs vid analyserna, som den utländska leverantören har brist på. Det börjar bli svårt att få tag på dem, helt enkelt. Detta i kombination med driftstörningar i en av våra analysmaskiner gör att vi måste göra på det här sättet, även om vår ambition naturligtvis är att komma i gång igen så fort som möjligt, säger Rickard Lundin vid särskild sjukvårdsledning i Region Östergötland, till TT.

Rickard Lundin säger vidare att det inte är helt ovanligt, att det uppstår bristsituationer.

– Framför allt inte när hela världen vill ha tag på samma sak. Det har vi sett under hela pandemin och ofta kommer de som i skov, att företagen har svårt att leverera precis det vi vill ha. Jag skulle misstänka att andra regioner upplever samma sak, säger han.

Region Östergötland är en av Sveriges tio regioner som infört skärpta restriktioner på grund av smittspridningen.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons