Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Teknik flödar till rysk försvarsindustri

Ryssland har inga problem att få tag på tekniska komponenter till sin försvarsindustri. De långtgående sanktionerna från EU och G7-länderna kringgås, uppger en högt uppsatt EU-diplomat för nyhetsbyrån Bloomberg.
Ekonomi • Publicerad 4 mars 2023
Drönare från Iran har använts av ryska styrkor i anfallskriget mot Ukraina. Arkivbild
Drönare från Iran har använts av ryska styrkor i anfallskriget mot Ukraina. ArkivbildFoto: AP/TT

Rysk teknikimport från EU och G7-länder som USA, Japan och Storbritannien föll till 60 miljoner dollar i fjol, från snitt på 163 miljoner dollar per år under perioden 2017-2021.

Men rysk import totalt har inte fallit nämnvärt för det. Och rysk försvarsindustri har också kunnat få in avgörande teknisk utrustning producerad i EU och G7-länderna trots sanktionerna, visar handelsstatistik enligt EU-diplomaten. Teknikkomponenterna tar bara omvägen via länder som inte har sanktioner mot Ryssland.

Teknikexport till Ryssland ökar

Annons

Mönstret går igen i ett tiotal andra länder – däribland Förenade arabemiraten, Turkiet, Serbien och forna sovjetrepubliker som Kazakhstan, visar statistik från det Genève-baserade analysföretaget Trade Data Monitor.

Enligt företaget lyfte Kazakhstans export av avancerade halvledare till Ryssland till 3,7 miljoner dollar i fjol, upp från cirka 12 000 dollar 2021. Räknas alla halvledare in var det ett lyft från 225 200 dollar till 18,1 miljoner dollar.

Turkiets halvledarexport till Ryssland ökade samtidigt från 57 300 dollar till 2,8 miljoner dollar, medan Serbiens lyfte från 3 300 dollar till 2,3 miljoner.

Samma länder har i motsvarande utsträckning också ökat sin import av tekniska komponenter från EU och G7-länderna.

Teknikexport till Ryssland från Kina och Hongkong har också ökat kraftigt sedan Vladimir Putins styrkor gick in i Ukraina den 24 februari i fjol, enligt Bloombergs diplomatkälla, som vill vara anonym då informationen är politiskt känslig.

Rysk tullstatistik visar enligt Bloomberg att importen av halvledare och avancerad elektronik från Kina och Hongkong i fjol översteg 900 miljoner dollar, upp från omkring 400 miljoner under 2021.

Varningar från USA

Ryssland har även fått omfattande leveranser av iranska drönare, som använts direkt i kriget mot Ukraina.

Bidenregeringen har i veckan varnat länder som Kina, Armenien, Turkiet och Uzbekistan för att hjälpa Ryssland att kringgå sanktioner och G7-länderna lanserade i förra veckan en ny kontrollmekanism för att komma åt företag och länder som hjälper Ryssland.

Mycket fokus har varit på Förenade arabemiraten, som tagit emot en rad delegationer från USA, EU och Storbritannien de gångna veckorna för att försöka få landet att slå ned på affärer som görs för att komma runt sanktioner.

– Samtalen fortsätter, sade en västerländsk diplomatkälla till tidningen Financial Times om resultatet av besöken.

Tiotusentals ryska medborgare

Annons

Elektronikexporten från Förenade arabemiraten till Ryssland mer än sjufaldigades till nästan 283 miljoner dollar 2022 och är nu den största varukategorin i landets export till Ryssland, visar rysk tullstatistik enligt tidningen.

När det gäller just små datorchip blev det ett exportlyft till 24,3 miljoner dollar i fjol, upp från 1,6 miljoner ett år tidigare.

Opeclandet – dit tiotusentals ryska medborgare flyttat efter krigsutbrottet för drygt ett år sedan – ska även ha exporterat 158 drönare till Ryssland i fjol, enligt statistiken. Förenade arabemiraten har dessutom gett en banklicens till ryska MTS, en av de ryska banker som i februari fördes upp på USA:s och Storbritanniens sanktionslistor.

Fakta: Nationella myndigheter ansvarar

I EU är det EU-kommissionen som övervakar implementeringen av EU:s sanktioner mot Ryssland. Men i slutändan är det myndigheter i varje enskilt EU-land som ska anmäla eventuella sanktionsbrott och se till att ansvariga straffas.

Straffskalan varierar också mellan EU-länder.

I EU-debatten hörs nu allt oftare röster för att att EU ska skapa ett nytt organ för att skapa en enhetlig kontroll av att sanktionsbeslut åtföljs på ett likvärdigt sätt i EU-länderna.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons