Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Talibanledare prisar säkerhet i Afghanistan

Afghanistans högste ledare, Hibatullah Akhundzada, gjorde ett ovanligt framträdande på söndagen i samband med id al-fitr – fastebrytandets högtid.
Talibanledaren hyllade den "säkerhet" som Afghanistan åtnjuter i ett tal i en moské i Kandahar.
Afghanistan • Publicerad 1 maj 2022
En explosion i en moské Kabul i fredags dödade ett tiotal personer.
En explosion i en moské Kabul i fredags dödade ett tiotal personer.Foto: Ebrahim Noroozi/AP/TT

Det är första gången på sex år som talibanledaren talar offentligt. Han hyllade den av många länder och organisationer terrorstämplade talibanrörelsen och dess maktövertagande i fjol sensommar.

Maktövertagandet har inte erkänts internationellt.

Annons

– Gratulationer till seger, frihet och framgång. Gratulationer för uppnådd säkerhet och till det islamiska systemet, sade ledaren inför tusentals anhängare.

Talet hölls två dagar efter det att en bomb exploderat i en moské i huvudstaden Kabul. De senaste månaderna har upprepade terrorattacker mot bland annat moskéer utförts, flera av dem har terrorrörelsen IS i Afghanistan tagit på sig ansvaret för.

Två helikoptrar hovrade över mötet och säkerhetsarrangemangen var omfattande. Inga journalister fick närma sig ledaren, som höll sitt tal med ryggen vänd mot anhängarna enligt uppgifter på sociala medieplattformar.

Hibatullah Akhundzada uppges ha tagit makten i talibanrörelsen 2016.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons