Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Taiwans expresident på väg till Kina

Kina • Publicerad 20 mars 2023
Ma Ying-Jeou och Kinas ledare Xi Jinping har träffats tidigare, här under ett möte i Singapore 2015.
Ma Ying-Jeou och Kinas ledare Xi Jinping har träffats tidigare, här under ett möte i Singapore 2015.Foto: Chiang Ying-Ying/AP/TT

Taiwans tidigare president Ma Ying-Jeou besöker Kina nästa vecka, i vad som beskrivs som ett försök att lätta på spänningarna mellan den självstyrande ön och Kina. Det finns dock inga planer på att han med sin delegation ska besöka Peking eller möta företrädare för den kinesiska regeringen.

Det är det första Kinabesöket av en sittande eller tidigare ledare för Taiwan på mer än 70 år.

Annons

Under Ma Ying-Jeous tid på presidentposten 2008–2016 närmade sig Taiwan Kina, men i dag hålls ingen offentlig kommunikationen mellan de två regeringarna. Det självstyrande, demokratiska Taiwan lever under ett konstant hot om en kinesisk invasion, då regimen i Peking vägrar att erkänna att Taiwan inte är en del av Kinas territorium.

Taiwans sittande president Tsai Ing-Wens kansli meddelar att man "hoppas att Ma, i sin roll som tidigare statschef … kan visa värdet av Taiwans demokrati och frihet och jämlikhet och värdighet i utbyten över sundet".

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons