Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Tågstrejk hotar – inget avtal nått

Ekonomi • Publicerad 13 maj 2023
Arkivbild. Seko har varslat om strejk på där Öresundstågen, pendeltågstrafiken i Stockholm och vissa SJ-sträckor kan drabbas.
Arkivbild. Seko har varslat om strejk på där Öresundstågen, pendeltågstrafiken i Stockholm och vissa SJ-sträckor kan drabbas.Foto: Vilhelm Stokstad / TT

Avtalsförhandlingarna mellan Seko och arbetsgivarparten Almega Tågföretagen, som förs under hot om strejk från fackets sida, pågick till sent på fredagskvällen och fortsätter under lördagen.

Strejken, som Seko har varslat Almega Tågföretagen om, skulle ha inletts i torsdags om ingen avtalslösning nåtts. I stället sköts varslet fram till måndag den 15 maj.

Annons

Pendeltågstrafiken i Stockholmsregionen påverkas ändå sedan fredag morgon och några dagar framåt. Enligt SL:s presstjänst kommer man att köra med begränsad trafik men alla pendeltågsgrenar kommer ändå att ha vissa avgångar.

Fackets krav i avtalsförhandlingen handlar om schemafrågor och arbetstid, och även frågan om ensamarbete. Den senare frågan har varit i hetluften på sistone när den orsakat vild strejk bland pendeltågsförarna, men den har prioriterats ned i avtalsförhandlingarna.

Fakta: Strejkvarslet

Om inte fack och arbetsgivare lyckas nå en lösning i de fortsatta förhandlingarna i helgen bryter Sekos första strejkvarsel ut klockan 15 på måndag den 15 maj.

Varslet är utformat som en trestegsraket där steg ett innebär att Öresundstågen, pendeltågstrafiken i Stockholm och vissa SJ-sträckor kommer att drabbas.

I steg två och tre tas bland annat tunnelbanan och fler SJ-sträckor ut i strejk, och sist i kedjan även godstrafik på räls.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons