Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Tadzjikistans ledare kvar i sju år till

Tadzjikistan • Publicerad 12 oktober 2020
Tadzjikistans president Emomali Rahmon lägger sin röst i söndagens val.
Tadzjikistans president Emomali Rahmon lägger sin röst i söndagens val.Foto: AP/TT

Tadzjikistan har aldrig hållit ett val som setts som fritt och rättvist av omvärlden. Och föga förvånande meddelar nu den centrala valkommissionen att president Emomali Rahmon valts om för en femte mandatperiod med preliminära 90,9 procent av rösterna i söndagens val.

Den auktoritäre presidenten har skaffat sig total kontroll över landet. Sedan 1992 har han och det styrande Folkets demokratiska parti vunnit samtliga val, som alla har ifrågasatts av västerländska valobservatörer.

I och med den nya sjuåriga mandatperioden blir 68-årige Rahmon om allt går enligt planerna snart den längst sittande ledaren i de tidigare Sovjetländerna. Det nuvarande rekordet hålls av Kazakstans tidigare president Nursultan Nazarbajev, som avgick förra året efter 29 år vid makten.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons