Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Syrien öppnar hjälpkorridor till rebellområde

Syrien kommer att släppa igenom hjälpsändningar från Turkiet till rebellkontrollerade områden. Det säger Syriens FN-ambassadör sedan den viktigaste livlinan stängts på grund av ett dödläge i FN:s säkerhetsråd.
Syrien • Publicerad 13 juli 2023
Lastbilar med FN-sändningar till Syrien väntar vid gränsövergången Bab al-Hawa. ArkivbildFoto: Ghaith Alsayed/AP/TT

Regeringen i Damaskus har beslutat att låta hjälp passera landvägen till rebellkontrollerade områden från Turkiet via övergången Bab al-Hawa under sex månader, med start på torsdagen, säger ambassadören Bassam Sabbagh till journalister.

Gränsövergången Bab al-Hawa stängdes i måndags sedan Ryssland i säkerhetsrådet lagt in sitt veto mot en nio månaders förlängning av en resolution som tillåter humanitär hjälp att passera. Ryssland ville endast förlänga avtalet med sex månader, och när det förslaget föll lade Moskva in sitt veto.

Annons

Dödläget hotade skära av den sista livlinan för 4,1 miljoner nödställda, eftersom Bab al-Hawa varit FN:s enda väg att transportera förnödenheter till det krigshärjade landet. Hjälpsändningarna tillgodoser mer än 80 procent av behoven för de människor som bor i rebellkontrollerade områden.

Avtalet har sedan 2014 tillåtit leveranser av mat, vatten och mediciner landvägen från Turkiet till rebellkontrollerade områden i Syrien utan tillstånd av Damaskus – som regelbundet fördömer leveranserna som en kränkning av landets suveränitet. Nu har dock den syriska regeringen öppnat livlinan på egen hand.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons