Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Sydkorea vill få till familjeåterföreningar

Seoul har kommit med ett förslag till Pyongyang om att återuppta återföreningarna för alla de tusentals familjer som separerades av Koreakriget.
Korea • Publicerad 8 september 2022
Återföreningsminister Kwon Young-se vid torsdagens pressträff.
Återföreningsminister Kwon Young-se vid torsdagens pressträff.Foto: Ahn Young-joon/AP/TT

Miljoner människor skildes från sina närstående i kriget som varade 1950-1953 och innebar att bröder och systrar, barn och föräldrar och fruar och män hamnade på olika sidor av gränsen.

Fientligheten slutade med en vapenvila och inte ett fredsavtal, vilket betyder att de två länderna formellt ännu befinner sig i krig med varandra.

Annons

– I dag föreslår den sydkoreanska regeringen att hålla samtal med nord om att diskutera frågan gällande åtskilda familjer, säger återföreningsminister Kwon Young-se vid en pressträff.

Från Seoul trycker man särskilt hårt på att tiden är knapp för de omkring 40 000 äldre personer i åldersgruppen 80-90 år som har släktingar på andra sidan.

Förslaget kommer i en tid som präglas av allvarliga spänningar till följd av att Pyongyang anklagar Sydkorea för att vara skyldigt till ett covid-19-utbrott i Nordkorea.

Den senaste återföreningen ägde rum 2018, när Sydkoreas dåvarande president Moon Jae-in spelade en aktiv roll för att få till stånd samtalen mellan Kim Jong-Un och USA:s då sittande president Donald Trump.

Men perioden av upptinade relationer fick ett bryskt slut när Kims och Trumps förhandlingar gick i stöpet året därpå och sedan dess har den nordkoreanska regimen mer eller mindre klippt kontakten med sin granne.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons