Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Sydkorea och USA kan kärnvapenöva

Sydkorea och USA diskuterar gemensam planering och övningar med amerikanska kärnvapen, enligt Sydkoreas president Yoon Suk-Yeol.
Korea • Publicerad 2 januari 2023
Sydkoreas president Yoon Suk-yeol.
Sydkoreas president Yoon Suk-yeol.Foto: AP/TT

Anledning är de tilltagande hoten från kärnvapengrannen Nordkorea.

Presidenten säger i en intervju i tidningen Chosun Ilbo att USA:s kärnvapenparaply och kärnvapenavskräckning inte längre är tillräckligt för att lugna sydkoreaner.

Annons

"Kärnvapnen tillhör USA, men planeringen, informationsdelningen och övningar och träning måste göras gemensamt mellan Sydkorea och USA", säger han.

Enligt Yoon Suk-Yeol är USA ganska positivt till att länderna skulle fördjupa sitt kärnvapensamarbete.

Hans uttalande görs dagen efter att Nordkoreas ledare Kim Jong-Un sagt att han vill se en "exponentiell" ökning av landets kärnvapenarsenal och nya interkontinentala ballistiska robotar.

Under 2022 bröt Nordkorea mot sanktioner och genomförde vapentest nästan varje månad samtidigt som man avfyrade sin mest avancerade ballistiska robot hittills.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons