Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Sydkorea och Japan mot känslig försoning

Sydkorea har en plan för att kompensera sydkoreaner som utsattes för tvångsarbete av den japanska ockupationsmakten under andra världskriget.
Ansatsen i den väldigt känsliga frågan syftar till att knyta nya band till Japan – i ett säkerhetspolitiskt känsligt läge.
Japan/Sydkorea • Publicerad 6 mars 2023
Sydkoreas utrikesminister Park Jin tillkännagav regeringens planer för att kompensera offren för tvångsarbete.
Sydkoreas utrikesminister Park Jin tillkännagav regeringens planer för att kompensera offren för tvångsarbete.Foto: Kim Hong-Ji/poolfoto via AP/TT
Aktivister gick omedelbart ut i protest mot regeringens förslagna kompensationslösning. Här stod flera med plakat utanför utrikesdepartementet i Seoul.
Aktivister gick omedelbart ut i protest mot regeringens förslagna kompensationslösning. Här stod flera med plakat utanför utrikesdepartementet i Seoul.Foto: Lee Jin-man/AP/TT
Japans utrikesminister Yoshimasa Hayashi välkomnar Sydkoreas besked.
Japans utrikesminister Yoshimasa Hayashi välkomnar Sydkoreas besked.Foto: Eugene Hoshiko/AP/TT
En staty i Seoul som symboliserar koreanska tvångsarbetare. Arkivbild.
En staty i Seoul som symboliserar koreanska tvångsarbetare. Arkivbild.Foto: AP/TT

Seoul vill närma sig Tokyo och stärka försvarssamarbetet mellan Japan, USA och Sydkorea för att ha en gemensam front mot Nordkorea.

– Jag hoppas att Japan kommer att svara positivt på vårt stora beslut i dag och att japanska företag frivilligt bidrar samt kommer med en omfattande ursäkt, säger Sydkoreas utrikesminister Park Jin.

Annons

Park beskriver i ett tv-sänt tal hur offren ska få kompensation genom en fond som bygger på donationer. Han var dock inte tydlig med var pengarna skulle komma ifrån.

– Jag tror att det här är den sista möjligheten. Om vi jämför det här med ett glas vatten så tror jag att glaset är mer än halvfullt och vi väntar oss att glaset fylls på mer när vi går vidare, baserat på Japans uppriktiga svar, säger Park.

Missnöje i Sydkorea

Japans utrikesminister Yoshimasa Hayashi höll sedan en egen pressträff där han sade sig uppskatta Sydkoreas initiativ. Men enligt honom ställs det inga krav på att japanska företag ska bidra.

I Sydkorea väcktes omgående ett missnöje. Flera aktivistgrupper som engagerar sig i frågan har krävt att regeringen drar tillbaka sin lösning och att japanska företag ska ge direkt kompensation till offren – och en ordentlig ursäkt.

Det stora oppositionspartiet Demokratiska partiet kräver att president Yoon tar tillbaka förslaget. Partiet beskriver det som "förödmjukande diplomati".

Japan koloniserade Koreahalvön mellan 1910 och 1945 och såren som ockupationen ledde till har ännu inte läkt. 780 000 koreaner tvingades att arbeta under slavlika förhållanden under det 35 år långa styret.

Beslutet tros få en del kritik på hemmaplan. Offer och deras anhöriga har i årtionden krävt att de japanska företagen som utnyttjade arbetskraften skulle kompensera dem, något som Japan motsatt sig.

På offrens linje

Sydkoreas högsta domstol gick 2018 på offrens linje, vilket ledde till en diplomatisk kris och kraftigt försämrade relationer mellan länderna.

Japan har å sin sida hävdat att alla oegentligheter löstes i samband med det avtal som undertecknades 1965 och som ledde till normalisering av relationerna. Det innehöll ett omfattande ekonomiskt stödpaket med bidrag och billiga lån till Sydkorea.

USA gläds åt planerna på ett närmande mellan Japan och Sydkorea och president Joe Biden kallar det "ett historiskt genombrott".

Annons

"Vi rör oss mot en mer säker, mer stabil och mer blomstrande framtid", skriver han på Twitter.

I ytterligare ett steg mot försoning kommer Sydkorea att avbryta en pågående tvist inom Världshandelsorganisationen (WTO), meddelar det sydkoreanska handelsdepartementet.

Sydkorea inledde 2019, inom ramen för den större diplomatiska krisen, en process mot japanska exporthinder riktade mot Sydkorea. Nu är de två ländernas respektive regeringar överens om att lösa saken genom bilaterala överläggningar, så att situationen ska återgå till ett normalläge, enligt departementet i Seoul.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons