Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Swedbank tror på 5 procent i boränta

Ekonomi • Publicerad 7 november 2022
Swedbanks ekonomer räknar med ett rejält lyft för boräntan, upp till 5 procent för rörliga räntor, till våren 2023. Arkivbild.
Swedbanks ekonomer räknar med ett rejält lyft för boräntan, upp till 5 procent för rörliga räntor, till våren 2023. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

De rörliga boräntorna väntas toppa på 5 procent i början av 2023, enligt storbanken Swedbanks ekonomer.

"Det innebär en påtaglig uppgång sedan början av 2022 då samma ränta låg på cirka 1,5 procent. Det är den snabbaste uppgången i bolåneräntor sedan 1992", skriver Andreas Wallström, prognoschef på Swedbank, i ett pressmeddelande.

Annons

Riksbankens styrränta antas enligt storbanken samtidigt lyfta till en topp på 3 procent i februari 2023.

"Vi räknar med att Riksbanken höjer styrräntan med 75 punkter i november och med 50 punkter i februari, för att landa på 3 procent. Därmed räknar vi med större höjningar än vad Riksbanken tidigare signalerat. Samtidigt bedömer vi att en serie räntesänkningar kommer inledas om ungefär ett år", skriver Wallström.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons