Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Swedbank bröt mot börsens insiderregler

Swedbank mörkade information till aktiemarknaden som banken hade internt om penningtvättsskandalen. Nu delar Stockholmsbörsen ut böter.
Synnerligen allvarligt, är disciplinnämndens dom.
Ekonomi • Publicerad 5 maj 2021
Swedbanks huvudkontor i Sundbyberg. Arkivbild.
Swedbanks huvudkontor i Sundbyberg. Arkivbild.Foto: Henrik Holmberg / TT

Swedbank åker på ytterligare en smäll från penningtvättskandalen som briserade 2019 när Sveriges Television avslöjade bankens affärer i Baltikum.

Swedbank tilldelas böter på totalt 46,6 miljoner kronor av Stockholmsbörsen, motsvarande tolv årsavgifter, för att inte ha meddelat aktiemarknaden om viktig information banken satt på internt.

Annons

– Det är här inte maxbeloppet, säger Swedbanks presschef Unni Jerndal om beslutet om vite från Stockholmsbörsens disciplinnämnd.

Nära max

Men ganska nära. Vitet som nämnden har utdömt ligger på 12 årsavgifter, vilket kan jämföras med maxnivån på 15 årsavgifter. Maxböter delas ut väldigt sällan.

– Så det här är ett mycket högt belopp, säger Karin Ydén på Stockholmsbörsens övervakningsavdelning.

De försvårande omständigheterna som hon pekar på, vilket höjer allvarlighetsgraden, är att det pågått under så lång tid. Och att uppgifterna om misstänkt penningtvätt varit kända ändå upp i högsta ledningen utan att aktiemarknaden fått någon vetskap.

I börsens disciplinnämnds motivering påtalas att banken under en rad år, mellan 2016 och 2019, haft kännedom internt om bristerna kring hanteringen av penningtvätt i Baltikum, något som tidigare renderat i en jättebot på fyra miljarder kronor från Finansinspektionen.

"Disciplinnämnden ser synnerligen allvarligt på Swedbanks agerande, som i nämndens mening varit ägnat att allvarligt skada allmänhetens förtroende för börsen och aktiemarknaden", skriver nämnden.

Historia nu

Swedbank hade inför beslutet om vite avsatt 30 miljoner kronor, motsvarande 7,5 årsavgifter.

– Det var vår bästa bedömning vid den tidpunkt vi gjorde reserveringen, säger Jerndal.

Jens Henriksson, vd och koncernchef kommenterar beslutet i ett pressmeddelande:

"Banken har det senaste året vidtagit en rad åtgärder för att stärka informationsgivningen. I och med dagens beslut stängs ytterligare en fråga som gäller bankens historiska tillkortakommanden"

Annons

Bakgrund: Swedbank

Finansinspektionen (FI) utreder sedan i höstas även Swedbank för misstänkta överträdelser av marknadsmissbruksförordningen, vilket är det regelverk som börsens disciplinnämnd lutar sig mot i sitt beslut om vite. Den utredningen – som fokuserar på hanteringen av insiderinformation och skyldigheten att upprätta en insiderlista 2018-2019 – kan sluta med en sanktionsavgift från FI.

I Estland pågår samtidigt en utredning om penningtvätt och annan kriminell verksamhet i dotterbolaget Swedbank AS.

Dessutom undersöker amerikanska myndigheter bankens historiska hantering av informationskrav och arbetet med att förhindra penningtvätt och finansiering av terroristverksamhet.

Det pågår ovanpå dessa utredningar även en utredning på Ekobrottsmyndigheten (EBM) om det har förkommit brott i samband med historisk informationsgivning på Swedbank, som enligt EBM är inne i ett slutskede.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons