Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Swedbank: Räntetoppen nära nu

Ekonomi • Publicerad 16 januari 2023
Riksbanken höjer styrräntan i februari, men börjar sänka igen i slutet av året, och boräntorna toppar kring 4 procent, enligt en färsk prognos från Swedbank. Arkivbild
Riksbanken höjer styrräntan i februari, men börjar sänka igen i slutet av året, och boräntorna toppar kring 4 procent, enligt en färsk prognos från Swedbank. ArkivbildFoto: Naina Helén Jåma/TT

Vi närmar oss toppen för räntehöjningarna denna gång, enligt storbankens Swedbanks ekonomer. Bolåneräntorna väntas toppa kring 4 procent under början av 2023, skriver banken i ett pressmeddelande.

"En nedrevidering med hela 0,75 procentenheter sedan vår senaste prognos i december", konstaterar bankens prognoschef Andreas Wallström i en kommentar.

Annons

"Räntetoppen är nära nu", tillägger han.

Swedbank-ekonomerna tror det blir en räntehöjning till från Riksbanken, upp med 50 punkter (0,50 procentenheter) till 3 procent i februari. Men sedan blir nästa steg en sänkning av styrräntan mot slutet av året.

"I slutet av året väntas Riksbankens räntesänkningar påbörjas till följd av att den ekonomiska aktiviteten minskar och inflationen faller tillbaka", skriver Swedbank.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons