Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Sverige kämpar för fransk sexköpslag

Samhälle • Publicerad 7 september 2021
Justitieminister Morgan Johansson (S). Arkivbild.
Justitieminister Morgan Johansson (S). Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

När det franska parlamentet 2016 klubbade igenom en lag som kriminaliserar sexköp blev landet det femte i världen som gjorde det brottsligt att köpa sex.

Lagen är av svensk modell, och när ett antal sexarbetare nu i Europadomstolen hävdar att den franska lagen bryter mot Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna ger sig Sverige in i den pågående processen för att ta strid för förbudet att köpa sexuella tjänster, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Annons

– Det är ju enormt viktigt för Sverige att vi försvarar vår lagstiftning, vi var ju först i världen med att införa den här typen av lagstiftning och vi har betraktat det som ett effektivt medel för att stoppa människohandel och sexuell exploatering, säger justitieminister Morgan Johansson (S) till radion.

– Ett ofördelaktigt utslag skulle kunna få betydelse inte bara för Frankrikes lagstiftning utan också för Sveriges lagstiftning, eftersom den ju är likartad.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons