Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Sverige ger 80 miljoner i stöd till Syrien

Den svenska biståndsmyndigheten Sida har beslutat att skicka 80 miljoner kronor i akut humanitärt stöd till det jordbävningsdrabbade området i Syrien.
Stödet ska bland annat gå till bränsle, ambulanser, mat, logi och sjukvård.
Turkiet/Syrien • Publicerad 10 februari 2023
Förödelse efter jordbävningen i staden Jinderis i norra Syrien.
Förödelse efter jordbävningen i staden Jinderis i norra Syrien.Foto: Ghaith Alsayed/AP/TT

När det gäller de drabbade områdena i Turkiet har Sida inga humanitära samarbeten i gång på plats.

– Vi har sedan tidigare pågående samarbeten med ett antal strategiska partner i Syrien på grund av den omfattande humanitära krisen som finns där sedan innan. De har också kommit med ytterligare förfrågningar. Vi har inte än så länge fått några sådana förfrågningar från Turkiet, säger Jakob Wernerman, chef för humanitära enheten på Sida, till TT.

Annons

– Det är viktigt att komma ihåg att grundförutsättningarna för att klara av situationen ser helt olika ut i Turkiet och Syrien, inte minst i nordvästra Syrien.

Av stödet går 60 miljoner kronor till FN:s landfonder i Syrien. Resten går till Svenska Röda korset och Islamic Relief Sweden.

– FN:s landfonder har en kapacitet att följa situationen på marken och ge riktade stöd allteftersom behovsbilden blir tydligare. Vi har en utmaning i Syrien i dag, särskilt i rebellstyrda områden, att få en heltäckande bild.

Enligt Jakob Wernerman kan det komma beslut om ytterligare stöd inom kort.

– Den här krisen kommer ovanpå en redan existerande humanitär kris, på den sämsta tänkbara tiden på året. Det är kris på kris.

Fakta: 80 miljoner till Syrien

Sidas bistånd är utöver de stödpaket som regeringen redan beslutat om.

60 miljoner kronor går till två av FN:s landfonder i Syrien. En av landfonderna fokuserar på nordvästra Syrien och kommer att bidra till ökat humanitärt stöd

6,2 miljoner kronor skickas till Islamic Relief Sweden för att cirka 55 000 människor i Aleppo och Idleb ska få madrasser, sängkläder, filtar och matpaket.

9 miljoner kronor går till Svenska Röda korset, i samarbete med Röda halvmånen i Syrien. Det handlar om kontantstöd, räddningsarbete, logi och tillgång till hälsoservice och mediciner för minst 20 000 människor.

4,9 miljoner kronor frigjordes redan den 3 februari, två dygn före jordbävningen, till Islamic Relief Sweden med anledning av den svåra vinterkylan.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons