Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Sverige försöker få hem svenska IS-barn

I ett försök att få hem svenska barn från IS-lägren har Sverige skickat en delegation till Syrien, rapporterar .
Enligt uppgifter till tidningen är delegationen i huvudsak från utrikesdepartementet.
Extremism • Publicerad 3 oktober 2020
Sverige har enligt uppgifter till Expressen skickat en delegation till Syrien för att hämta hem svenska IS-barn. Arkivbild.Foto: Baderkhan Ahmad/AP/TT

Resan är den andra i sitt slag på ett drygt år. Efter förra resan, våren 2019, återvände IS-rekryteraren Michael Skråmos sju barn till Sverige.

Men den här gången uppger flera källor för Expressen att delegationen även ska träffa svenska familjer på plats i lägren – något man inte gjorde då.

Annons

– De ska sitta med varje kvinna i taget och fråga om hon går med på att låta sina barn återvända till Sverige, säger en källa.

Utrikesdepartementet vill däremot inte kommentera uppgifterna om en svensk resa till Syrien.

"UD:s konsulära enhet ser kontinuerligt över möjligheterna att repatriera barn som befinner sig i nordöstra Syrien om och när så är möjligt. Vi kan av säkerhetsskäl och med hänsyn till konsulär sekretess inte kommentera om eller när några besök i området sker", skriver UD i en kommentar till TT.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons