Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Sverige om behandlingen av Wallenberg: Förlåt

Sveriges ambassadör i Israel ber om förlåtelse för Sveriges sätt att behandla Raoul Wallenberg och hans familj efter hans försvinnande.
"Sverige gjorde inte tillräckligt", skriver Erik Ullenhag i tidningen Haaretz.
Politik • Publicerad 9 maj 2023
Erik Ullenhag ber om förlåtelse för hur Sverige hanterade Raoul Wallenbergs försvinnande. Arkivbild.
Erik Ullenhag ber om förlåtelse för hur Sverige hanterade Raoul Wallenbergs försvinnande. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

Erik Ullenhag har varit ambassadör i Israel sedan 2020. Hans inlägg kommer som ett svar på en tidigare opinionsartikel av två Wallenbergforskare, Susanne Berger och Vadim Birstein, som anklagat Sverige för att ha raderat minnet av Wallenberg.

Ullenhag skriver att Sverige inte gjorde tillräckligt för att rädda Wallenberg – diplomaten som under andra världskriget var med och räddade tiotusentals ungerska judar undan nazisternas förintelseläger, men som greps av sovjetiska styrkor i Budapest 1945 och sedan försvann.

Annons

"Jag kan i ärlighetens namn inte vara stolt över Sveriges historia när det gäller Wallenberg. Sverige gjorde inte tillräckligt för att ta reda på vad som hände honom, vilket möjligtvis beseglade hans öde", skriver Ullenhag och fortsätter:

"Sverige lämnade också Wallenbergs sörjande familj ensam, utan det stöd de förtjänade. Och länge berättade vi inte historien om Wallenberg och hans heroiska gärning. För allt det här ber jag och mitt land om förlåtelse".

Han tillägger att Sverige däremot har erkänt sina misstag och bättrat sig under de senaste två decennierna. Ullenhag skriver också att det inte stämmer att Wallenbergs namn har raderats från den svenska regeringens webbplats – vilket forskarna anklagade Sverige för i sin artikel.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons