Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Svenska myndigheter i ny Frontexinsats

Medelhavet • Publicerad 7 oktober 2020
Vid en tidigare insats följde Frontex en grupp migranter till den grekiska ön Lesbos. Arkivbild.
Vid en tidigare insats följde Frontex en grupp migranter till den grekiska ön Lesbos. Arkivbild.Foto: Michael Varaklas

Polismyndigheten och Kustbevakningen inleder under onsdagen en sju månader lång insats tillsammans med Frontex, där de ska bistå Grekland att övervaka EU:s yttre gräns.

En besättning från respektive myndighet ska placeras på ön Chios för att övervaka Greklands sjögräns mot Turkiet genom att spana, identifiera och rapportera båtar och fartyg på väg mot gränsen.

Annons

– Deltagandet är ett bidrag till Frontex stående styrka, och medverkan i insatsen ger svensk personal praktisk erfarenhet som stärker deras kompetens. Tidpunkten är också lämplig eftersom sjöpolisens arbetsbelastning sjunker under vinterhalvåret, säger Patrik Engström, chef för nationella gränspolissektionen, Noa, på polisens hemsida.

Övervakningen innebär att människor i nöd får hjälp snabbare samtidigt som åtgärder kan sättas in mot misstänkt brottslig verksamhet som smuggling, utsläpp av olja och olagligt fiske.

Svensk personal från Kustbevakningen, Polismyndigheten och Kriminalvården har tidigare deltagit i flera Frontexoperationer.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons