Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Svenska kraftnät: Reglera elen i Norrland

Elförbrukningen i Norrland måste regleras, enligt Daniel Gustafsson, avdelningschef för kraftsystem på statliga Svenska kraftnät. Annars hotar överbelastning när stora nya industriinvesteringar drar igång, varnar han i ett pressmeddelande.
Ekonomi • Publicerad 7 juni 2023
Risk för överbelastning i elnätet i Norrland. Arkivbild
Risk för överbelastning i elnätet i Norrland. ArkivbildFoto: Simon Paulin / SvD / TT

Efter fördjupade analyser meddelar Svenska kraftnät att det finns möjlighet att erbjuda ytterligare 500 megawatt i kapacitetsuttag till 2030, för att försörja de stora planerade industriinvesteringarna i Norrland. Detta hamnar ovanpå de 2 gigawatt i ökat uttag som Svenska kraftnät sade sig vara redo för 2022.

Men det räcker inte, enligt Gustafsson.

Annons

"För att kunna möta de stora effektbehoven räcker det inte att enbart bygga ut transmissionsnätet. Det krävs även andra åtgärder. En är att förbrukningen blir mer flexibel än vad den är idag. Under ansträngda lägen måste förbrukningen kunna regleras för att inte nätet ska bli överbelastat och för att kunna möta den väderberoende produktionen", säger han i pressmeddelandet.

Det krävs också nya investeringar i elproduktion, både väderberoende och planerbar, enligt Gustafsson.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons