Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Svenska IS-kvinnor på väg till Sverige

Extremism • Publicerad 1 november 2020
Två kvinnor i flyktinglägret al-Hol i nordöstra Syrien.
Två kvinnor i flyktinglägret al-Hol i nordöstra Syrien.Foto: Maya Alleruzzo/AP

Fyra svenska kvinnor, som kopplas till extremistgruppen IS, ska tillsammans med sina barn vara på väg till Sverige, rapporterar SVT.

Kvinnorna ska ha tagit sig från Syrien till Turkiet tillsammans med sina sammanlagt nio barn. Minst två av kvinnorna ska enligt källor till SVT smugglats ut från flyktinglägret al-Hol i nordöstra Syrien.

Annons

Under de senaste två månaderna ska de ha suttit fast i Turkiet. Anledningen till att det dröjt är att att kvinnorna och barnen skulle dna-testas för att säkerställa att barnen verkligen är kvinnornas barn, enligt SVT. En av kvinnorna har också testats positivt för covid-19.

Enligt polisen ska kvinnorna utredas omedelbart och barnen ska tas om hand och få hjälp.

– Polis, Säpo, socialtjänst, migrationsverk och katastrofmedicin kommer att ta emot dem så fort de landat, säger Jonas Trolle, chef för Center mot våldsbejakande extremism, CVE, till SVT.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons