Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Svenska företag vid ukrainsk vapenkonferens

Ekonomi • Publicerad 30 september 2023
Ukrainska soldater avfyrar artilleri i en bild från tidigare i år.
Ukrainska soldater avfyrar artilleri i en bild från tidigare i år.Foto: LIBKOS/AP/TT

Flera svenska företag, liksom representanter från svenska ambassaden, var på plats vid ett försvarsindustriforum i Ukraina under fredagen, bekräftar Säkerhets- och försvarsföretagen för TT. Vilka företag det rör sig om vill branschorganisation inte kommentera, med hänvisning till säkerhetsskäl.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj skriver på X, tidigare Twitter, att prioriteringen är försvarsproduktion med modern teknik, "inklusive granater, robotar och drönare i Ukraina, i samarbete med globala ledare inom fältet".

Annons

Zelenskyj säger att man från ukrainskt håll är redo att erbjuda specialavtal med företag som är beredda att utveckla försvarsproduktion i landet, och 13 försvarsföretag ska ha undertecknat en avsiktsförklaring, enligt Bloomberg.

Sverige har tidigare meddelat att man vill samarbeta med Ukraina om att tillverka stridsfordonen CV-90 i Ukraina. Men tillverkaren BAE Systems Hägglunds uppger för TT att man inte hade någon personal på plats vid konferensen.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons