Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Svenska ambassaden i Kiev öppnar igen

Sveriges ambassad i Ukrainas huvudstad Kiev öppnar åter på onsdag, meddelar utrikesminister Ann Linde.
Ukrainakriget • Publicerad 2 maj 2022
Sveriges ambassad öppnar återigen i Kiev, meddelar utrikesminister Ann Linde (S) . Arkivbild.
Sveriges ambassad öppnar återigen i Kiev, meddelar utrikesminister Ann Linde (S) . Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

"Tack Tobias Thyberg (Sveriges ambassadör till Ukraina) och dina medarbetare för ert hårda arbete, och för Polen som tillfälligt inhyste oss. Sverige kommer att fortsätta att stå vid Ukrainas sida och vi är glada att ambassadens diplomatiska närvaro återvänder dit den hör hemma", skriver Linde (S) på Twitter.

Den svenska ambassaden i Kiev flyttade i likhet med flera andra länders ambassader sin verksamhet ut från Ukraina i samband med den ryska invasionen i slutet på februari.

Annons

Inledningsvis flyttades verksamheten endast från huvudstaden Kiev till Lviv i västra Ukraina, men den 24 februari, dagen för den ryska invasionen, meddelades att ambassaden flyttades till grannlandet Polen.

Danmark meddelade som första nordiska land efter invasionen under måndagen att man åter öppnar sin ambassad i Kiev. Sedan tidigare har bland annat Italien, Storbritannien och Ungern sagt att de återöppnar sina ambassader i Kiev.

Även USA hoppas återvända till Ukrainas huvudstad snart.

– Vi hoppas verkligen att förhållandena tillåter oss att återvända till Kiev i slutet av månaden, säger USA:s chargé d’affaires i Ukraina, Kristina Kvien, på en presskonferens i Lviv enligt AFP.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons