Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Svårt få pengarna tillbaka för julresan

På väg till fjällen i jul, och Folkhälsomyndigheten avråder resor? Då är pengarna för boendet förmodligen borta om du inte tecknat ett särskilt skydd med stuguthyraren.
Men blir du exempelvis coronasjuk kan hemförsäkringen rädda kassan.
Ekonomi • Publicerad 15 november 2020
Många på väg till fjälls i jul. Arkivbild
Många på väg till fjälls i jul. ArkivbildFoto: Pontus Lundahl/TT

Julen är bara en dryg månad bort, hundratusentals svenskar har bokat fjällboende – en resa som Folkhälsomyndigheten kan komma att sätta käppar i hjulet för. Härom dagen flaggade statsepidemiologen Anders Tegnell för att det kan bli reserestriktioner i jul likt i våras för att stoppa den eskalerande smittan.

Då går det inte att få igen pengarna för boendet. Det är grundregeln.

Annons

– Om man redan har bokat blir det svårt att få tillbaka några pengar, säger Maja Lindstrand, jurist på Konsumentverket.

Särskilt skydd

Men, vissa researrangörer, som Skistar, säljer ett särskilt avreseskydd, som ger pengarna tillbaka om resan avbokas senast 21 dagar innan, men bara i samband med bokningen. Saknas ett sånt skydd spelar det ingen roll om myndigheterna kommer med en allmän reseavrådan, då gäller bokningsavtalet – något Allmänna reklamationsnämnden nyligen slog fast, gällande ett ärende från i våras.

En annan stugförmedlare TT varit i kontakt har samma inställning, men betalar dock tillbaka det mesta av pengarna om skidanläggningarna stänger igen.

Om man däremot kan visa att det handlar om en paketresa, som ger ett starkare rättsligt skydd för konsumenten, till exempel om boendet bakas i ihop med exempelvis liftkort, kan det juridiska läget stärkas för resenären.

– Om det marknadsfördes till ett gemensamt pris kan det handla om en paketresa, säger Maja Lindstrand.

Räcker inte

Hemförsäkringen räcker inte heller särskilt långt, inte ens om man har tecknat en utökad reseförsäkring.

– Många konsumenter har svårt att förstå den skillnaden, säger Maja Lindstrand och syftar på skillnaden mellan vad eventuellt arrangören kan tänkas erbjuda och vad hemförsäkringens avbeställningsskydd innebär.

Den senare gäller som regel bara vid akut sjukdom eller olycksfall. Då kan man få pengarna tillbaka. Liknande kan gälla om man bokat resan med ett kreditkortsföretag som ofta erbjuder reseförsäkringar av den typen.

– Bara för att Tegnell säger att du inte bör resa räcker inte för att kicka igång skyddet, säger försäkringsbolaget IF:s skadechef Jenny Rydslätt.

Men det är klart, kan man visa upp intyg på covid-19-smitta precis när man ska åka, så gäller hemförsäkringen precis som för vilken sjukdom som helst, enligt Rydslätt.

Annons

Men bara oro för smitta blir svårare att hänvisa till, enligt henne.

Fakta: Tips – kolla detta

Allmänna Reklamationsnämnden (ARN) ger inga förhandsbesked på en eventuell framtida tvist. Men följande faktorer kan få betydelse beroende på vad bokningen avser. Bland dessa kan nämnas följande:

Vilka myndighetsbeslut har fattats, är det ett förbud eller är det ett råd?

Är det en paketresa eller är det endast bokning av ett boende? Paketreselagen har ofta ett starkare skydd för konsumenten än vad enskilda avtalsvillkor har.

Är det företaget eller konsumenten som har avbokat resan/boendet?

Hur ser avtalsvillkoren ut? Finns det undantagsbestämmelser som begränsar konsumentens möjlighet att få tillbaka det den har betalat för tjänsten vid exempelvis en pandemi om företaget avbokar tjänsten eller om konsumenten själv avbokar.

Är avtalsvillkoren skäliga? Vid en skälighetsbedömning ska enligt avtalslagen särskild hänsyn tas till behovet av skydd för den som i egenskap av konsument intar en underlägsen ställning i avtalsförhållandet. Det kan också få betydelse om avtalsvillkoren har förhandlats fram mellan en intresseorganisation och Konsumentverket.

När bokade konsumenten resan/boendet, var det vid den tidpunkten känt att det fanns risk för smittspridning?

Källa: ARN

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons