Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Svårsläckt storbrand i Borås – VMA utfärdat

En kraftig brand härjar i centrala Borås och ett VMA har utfärdats. Fastigheten samt butiker i närheten har utrymts.
– Lägenheterna på den översta våningen är totalskadade, säger Niklas Ignell, vakthavande befäl vid räddningstjänsten.
Bränder • Publicerad 9 juni 2023
En kraftig brand har brutit ut vid Stora torget centrala Borås.
En kraftig brand har brutit ut vid Stora torget centrala Borås.Foto: Adam Ihse/TT

Branden bröt ut mitt under det pågående studentfirandet på fredagseftermiddagen. När räddningstjänsten kom fram brann det med öppna lågor.

– Vi fick larm om en brand från övre våning och har nu många på plats som arbetar med släckningen, sade Sandra Eidergren, kommunikatör på räddningstjänsten i Södra Älvsborg.

Annons

Fastigheten har utrymts och ett viktigt meddelande till allmänheten (VMA) har utfärdats med uppmaningen att hålla sig inomhus och att stänga dörrar, fönster och ventilation.

Avbrutet studentfirande

Samtidigt ledde branden även till utrymning av butiker på Österlånggatan samt det anslutande torget vid Stora Brogatan, vilket gjorde att ett pågående studentfirande på torget fick avbrytas.

Ingen person uppges ha kommit till skada och vid 20-tiden började räddningstjänsten få kontroll över branden.

– Det är alltid farligt att säga "under kontroll", men vi börjar närma oss. Det brinner fortsatt rätt bra under takplåtarna, och det är jättesvårt att komma åt. Vi försöker därför ta bort plåtarna, säger Niklas Ignell, vakthavande befäl vid räddningstjänsten.

Låg spridningsrisk

Släckningsarbetet väntas pågå till efter midnatt, och räddningstjänsten räknar med att bli kvar på platsen under hela natten. Däremot anses risken vara låg för att branden ska sprida sig.

– Det brinner på den översta våningen, men på ett betongbjälklag. Det gör att vi inte tror att branden kommer sprida sig nedåt i fastigheten. Vi tror inte heller att den sprids till andra fastigheter eftersom vinden har lugnat sig, säger Niklas Ignell.

Polisen har inlett en förundersökning om mordbrand alternativt allmänfarlig vårdslöshet till följd av branden.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons